Van Quickenborne over vermeende mensenhandel in Antwerpse haven: “Slechts topje van de ijsberg”

 ©  rr

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de zaak van vermeende mensenhandel op de bouwwerf van Borealis in de Antwerpse haven. “Het gaat om een dossier van een serieuze omvang, die vrij ongezien is in ons land. Toch gaat het maar om het topje van de ijsberg, want volgens de Global Slavery Index zijn er in ons land naar schatting 23.000 mensen slachtoffer van uitbuiting of moderne slavernij”, zegt de minister.

jvhBron: BELGA

De Tijd en Gazet van Antwerpen brachten maandagavond aan het licht dat het Antwerpse arbeidsauditoraat een onderzoek voert naar 55 mogelijke slachtoffers van mensenhandel op de grote bouwwerf van het chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven. De slachtoffers, allen Filipijnen en Bengalen, zouden er door aannemer IREM-Ponticelli zes dagen op zeven tewerkgesteld zijn voor slechts 650 euro per maand.

LEES OOK. Ongezien geval van moderne slavernij op bouwwerf in Antwerpse haven: “Die arbeiders kunnen geen kant op” (+)

Volgens minister Van Quickenborne werd een deel van de slachtoffers al verhoord, een ander deel moet nog aan de beurt komen. De minister grijpt de zaak aan om te onderstrepen dat de politiek te weinig aandacht heeft voor de problematiek. Daar wil de huidige regering een oplossing voor bieden door in te zetten op drie domeinen: preventie, opsporing, vervolging en berechting, en hulpverlening.

Meldpunt

Inzake preventie kondigde Van Quickenborne maandag nog de komst van een centraal meldpunt voor slachtoffers van mensenhandel aan. Dat moet toelaten om enerzijds slachtoffers sneller te helpen en anderzijds mensensmokkelaars sneller op te sporen. Wat opsporing, vervolging en berechting betreft, zullen de betrokken diensten versterkt worden. Zo krijgt de ECOSOC-dienst van de sociale inspectie extra manschappen en komen er ook 40 extra speurders bij de Federale Gerechtelijke Politie, die zich specifiek met de problematiek van mensenhandel en mensensmokkel zullen bezighouden.

Dat de straffen niet hoog genoeg zouden liggen, zoals ABVV stelt, weerlegt de minister. “De straffen zijn niet mals en kunnen oplopen tot vijftien jaar cel. Het probleem is dat de pakkans veel te laag ligt. Dat willen we verhelpen door meer speurders en meer inspecteurs in dienst te nemen.”

Op het vlak van hulpverlening kregen de drie hulpcentra voor slachtoffers van mensenhandel extra middelen toegewezen, al erkent de minister dat er een “structureel tekort aan opvangplaatsen” is. Dat is echter een materie waarvoor Vlaanderen bevoegd is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten