Zeker vijf manifestanten gedood bij nieuwe betoging aan VN-hoofdkwartier in Oost-Congo

 ©  AFP

Zeker vijf personen zijn dinsdag in Goma om het leven gekomen bij protesten tegen de VN-missie in het oosten van Congo, zo meldt het Franse persagentschap AFP. Het is al de tweede dag dat manifestanten op straat komen. Maandag vielen er zes doden.

jvhBron: BELGA

“Er zijn zeker vijf doden en een vijftigtal gewonden”, zo schreef Patrick Muayaya, de woordvoerder van de regering, op Twitter. Hij beloofde dat er snel een gezamenlijke persconferentie zal volgen met de VN-verantwoordelijken.

Eerder hadden maatschappelijke organisaties en de partij van president Felix Tshisekedi tot demonstraties in Goma opgeroepen, nadat de voorzitter van de Senaat midden juli de VN-missie Monusco gevraagd had Congo te verlaten.

De VN-missie is al meer dan twintig jaar in het noordoosten van Congo gestationeerd. Het is de grootste vredesmissie ter wereld, maar die wordt er nu van beschuldigd te weinig actie te ondernemen tegen gewapende bendes. In het Centraal-Afrikaanse land zouden volgens de Verenigde Staten zowat 130 verschillende gewapende groepen actief zijn, waarbij het vele van hen te doen is om de controle over de waardevolle grondstoffen in het land, zoals koper, kobalt, goud en diamanten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten