Slachtoffers van mensenhandel op Antwerpse bouwwerf worden verhoord, voorlopig nog geen verdachten

In Antwerpen is het verhoor van de 55 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel die werden aangetroffen op een bouwwerf in het havengebied begonnen. Dat zegt het arbeidsauditoraat. Er zijn voorlopig nog geen verdachten opgepakt of uitgenodigd voor verhoor.

jvhBron: BELGA

Het verhoor van de slachtoffers is een arbeidsintensieve klus, stelt het arbeidsauditoraat, onder meer omdat er tolken moeten worden ingezet. Het zal sowieso verschillende dagen in beslag nemen. 

“De sociale inspectiediensten en politie zijn er volop mee bezig en nemen hun tijd om alle mogelijke informatie te verkrijgen”, zegt arbeidsauditeur Bart Wens. “Vervolgens zullen we de gegevens die uit die gesprekken voortkomen, samenleggen. Het is de bedoeling een beeld te krijgen van wie als werkgever kan worden gezien en van wie verantwoordelijk is voor de rekrutering. Dan zullen we zien welke volgende onderzoeksdaden we moeten stellen.”

De praktijken werden ontdekt op een grote bouwwerf van chemiebedrijf Borealis. De slachtoffers, mannen van Filipijnse en Bengaalse afkomst, zouden maandelijks een loon hebben gekregen van amper 650 euro om zes dagen op zeven te werken. Borealis stelt dat het niet gaat om eigen werknemers, maar medewerkers van een aannemer.

LEES OOK. Ongezien geval van moderne slavernij op bouwwerf in Antwerpse haven: “Die arbeiders kunnen geen kant op”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten