A12 urenlang versperd na verlies van lading verf: incidentrijke dag op Antwerpse snelwegen

 © BFM

Antwerpen -

Een reeks incidenten heeft dinsdag geleid tot stevige files op de Antwerpse Ring. Zo was de Tijsmanstunnel in de haven van 13 tot 17 uur afgesloten richting Gent. Ook incidenten aan de Craeybeckx- en Kennedytunnel zorgden voor hinder. De A12 richting Antwerpen was ruim zeven uur lang afgesloten ter hoogte van Stabroek oor alle verkeer nadat er een vrachtwagen zijn lading witte verf verloor.

nelo

De voorlopig laatste in een resem ongevallen gebeurde rond 15u30. Drie vrachtwagens botsten op de A12 richting Antwerpen, ter hoogte van Stabroek. Een chauffeur raakte hierbij gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Een vrachtwagen, geladen met een soort witte verf, verloor zijn lading. De brandweer en civiele bescherming kwamen ter plaatse voor het reinigen van het wegdek. In samenspraak met de officier gevaarlijke stoffen en het bedrijf dat de vloeistof werd bekeken wat de beste manier is om de verf te verwijderen. Daarvoor werd de volledige A12 richting Antwerpen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via afrit Stabroek.

De afhandeling nam geruime tijd in beslag en de rijbaan kon pas rond 23u30 worden vrijgegeven. De lekkende container met verf werd overgeladen in een vrachtwagen met een lekbak als aanhangwagen. De takeldiensten moesten vervolgens de wrakken opladen, de brandweer maakte de rijbaan weer schoon.

 © BFM

 © BFM

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kettingbotsing in Tijsmanstunnel

De helse verkeersellende begon met een kettingbotsing in de Tijsmanstunnel richting Gent, waar maar liefst vijf vrachtwagens bij betrokken waren. Door een nog onbekende reden is een vrachtwagen daar rond 13 uur in schaar gegaan bij het inrijden van de tunnel.

De daarop vier volgende vrachtwagens probeerden nog een noodstop uit te voeren, maar reden een voor een op elkaar in. Niemand raakte gewond, maar één vrachtwagenchauffeur is ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

 © BFM

Enkel de eerste vrachtwagen bleef onbeschadigd en heeft de plaats van het ongeval kunnen verlaten. De vier anderen moesten getakeld worden. Die takelwerken liepen enorme vertragingen op door de moeizame verkeerssituatie rond Antwerpen. Al het vrachtverkeer voor de haven werd omgeleid via de Antwerpse Ring (R1), wat ook daar het verkeer bemoeilijkte.

De Tijsmanstunnel richting Gent was urenlang versperd. Om 17 uur was het ongeval afgehandeld.

 © BFM

Gelijktijdige verkeersincidenten

“Het is een hele reeks aan gelijktijdige incidenten waar we nu nog steeds de tol voor betalen”, zei Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum dinsdagnamiddag. “De wegenkaarten rond Antwerpen kleuren rood, wat uitzonderlijk is tijdens de zomermaanden en het bouwverlof.”

Op de E34 ter hoogte van het kruispunt Sint-Anna Linkeroever verloor een vrachtwagenbestuurder de controle over zijn stuur en kwam dwars over de weg te staan. De brandweer had heel wat werk om de brokstukken en de olie op het wegdek op te kuisen, wat zorgde voor verkeershinder richting de Kennedytunnel.

E34 ter hoogte van Linkeroever. © ypw

“In de Kennedytunnel richting Gent lag een witte vloeistof op het wegdek dat op de adem pakte van weggebruikers in de buurt. De brandweer werd ter plaatse gevraagd om het wegdek te reinigen. Hierdoor waren een tijdlang twee van de drie rijstroken afgesloten in de meet verzadigde tunnel van Vlaanderen”, zegt Bruyninckx.

Tot slot waren vlak achter de Craeybeckxtunnel, op de lus richting de Kennedytunnel, twee rijstroken afgesloten door brokstukken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten