Turkse arbeiders vervangen slachtoffers van mensenhandel in Antwerpse haven: “We kunnen aan de slag als papieren in orde zijn”

© Joris Herregods

Gisteren raakte bekend dat 55 Filipijnse en Bengaalse arbeiders die aan de slag waren op een bouwwerf van chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven, het slachtoffer waren van mensenhandel. De slachtoffers verbleven in een appartementsgebouw aan de Keesinglaan in Deurne. Intussen werd het gebouw ontruimd en bracht de stad de slachtoffers elders onder.

David Van Turnhout

LEES OOK. Ongezien geval van moderne slavernij ontdekt op bouwwerf in Antwerpse haven: “Dit doet denken aan Qatar en Dubai”

De gebouwen zijn echter al terug bewoond door Turkse arbeiders die werden ingevlogen door onderaannemer IREM-Ponticelli, om de Filipijnse en Bengaalse arbeiders te vervangen als pijpfitters op de site van Borealis in Kallo. In een gesprek met Gazet van Antwerpen geven ze aan een arbeidscontract te hebben ondertekend, maar ze hebben zelf nog geen exemplaar van hun opdrachtgever ontvangen. Toch verblijven ze al sinds zondag in ons land op basis van de belofte van een maandloon van 2.300 euro.

De Turkse arbeiders geven aan blij te zijn hier aan de slag te kunnen in de hoop hier meer te verdienen dan in hun thuisland. De meesten waren voor hetzelfde bedrijf al eerder aan de slag in andere landen, waaronder Rusland, Abu Dhabi en Qatar. “Normaal gezien kunnen we hier binnen enkele dagen aan de slag, wanneer onze papieren in orde zijn”, vertelt één van hen.

“We zijn blij hier aan de slag te kunnen omdat we hier meer kunnen verdienen dan thuis”, klinkt het. Hoewel ze zelf nog niet over een arbeidscontract beschikken, hebben ze er alle vertrouwen in dat ze correct zullen worden betaald. Hun opdracht zou lopen voor de periode van één jaar.

LEES OOK. Van Quickenborne over vermeende mensenhandel in Antwerpse haven: “Slechts topje van de ijsberg”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten