Wielrennen Elite Vrouwen Ronde van Frankrijk

De Tour van Jolien D’hoore: “De job van ploegleider bevalt me enorm”

D’hoore is ploegleider bij het AG Insurance-NXTG Team. © Belga

De Ronde van Frankrijk voor vrouwen is nog niet eens halfweg of het team van Jolien D’hoore moet het al met twee rensters minder stellen. “Het gaat er veel nerveuzer aan toe dan in andere wedstrijden”, vertelt de gewezen leading lady van het Belgische vrouwenwielrennen.

Geert Stevens in Epernay

De maandagrit tussen Meaux en Provins hakte er flink in bij het AG Insurance-NXTG Team. Kopvrouw Ally Wollaston (polsbreuk) en Gaia Masetti (zeven hechtingen in de kin) kwamen ten val en van verder rijden was geen sprake meer. “We hebben maandagnacht veel tijd doorgebracht in het ziekenhuis”, aldus Jolien D’hoore. Het viel op dat er redelijk veel werd gevallen in het begin van deze Tour. “Het valt op dat het verschil tussen de World Tourploegen en enkele andere ploegen toch redelijk groot is. Het feit dat de Franse continentale ploegen hier allemaal een wildcard krijgen, helpt daar ook niet bij. Er zijn meer onoplettendheden en stuurfouten. Ik weet ook wel dat valpartijen bij het wielrennen horen, maar het komt hier toch iets te vaak voor.” Jolien D’hoore haalt ook nog een andere reden aan voor de vele tuimelpertes. “De parcoursaanduidingen zijn bij momenten een organisatie als ASO onwaardig. Wegversmallingen worden aangeduid met een beetje roze verf op de grond. Op dat vlak kennen de Belgische wedstrijden een veel betere signalisatie voor de veiligheid.”

Juiste beslissing

Jolien D’hoore voelt zich in ieder geval in haar sas. “Dat ik nooit zelf de Tour kon rijden? Daar sta ik echt niet bij stil. Ik ben blij dat ik het hoofdstuk als renster achter mij heb gelaten. Dit was een juiste beslissing. Ik voel me heel goed in mijn huidige rol als ploegleider. Ik haal enorm veel voldoening uit deze job. Ik geef graag mijn kennis door en de rensters luisteren allemaal, ze pikken alles op. Dat motiveert ook”, aldus D’hoore, die volgend jaar met haar team hoopt te promoveren naar een World Tourformatie. “Alle papieren zijn ingediend, in november horen we of we in de hoogste rang kunnen aantreden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten