Julie De Wilde (19) pakt als jongste renster van Tourpeloton witte trui: “Ik ben een snotneus, maar ik laat mij niet doen”

 ©  Getty Images

19 jaar, 7 maanden en 18 dagen oud is Julie De Wilde. De jongste van iedereen in deze Tour en na drie dagen de grote revelatie die woensdag over de witte grindwegen in de witte trui mag ronddraven. “Wat is dit zeg? Op het podium van de Tour! En zeggen dat ik mij niet zo goed voelde. Niet slecht voor iemand van mijn leeftijd.”

Werner Bourlez in Epernay

Het wil voorlopig niet echt lukken voor Lotte Kopecky in de Tour de France. Op weg naar Epernay bleek de Côte de Mutigny (900 meter aan 12%) te zwaar en ze finishte als 55ste op 3’47” van winnares Cecilie Uttrup Ludwig. Het is Julie De Wilde die de Belgische eer voor de tweede dag op rij hoog houdt. Met haar veertiende plaats in deze oerlastige rit staat het piepkuiken van Plantur-Pura nu dertiende in de stand, als beste jongere (U23). En dat voor iemand die pas op 8 december 20 jaar wordt.

“Toen ik boven op de klim zat, wist ik niet of er nog een jongere in mijn buurt was. Ik hoorde alvast dat leidster Maike van der Duin gelost was. Ik ben serieus over mijn limiet gegaan en heb alles gegeven tot de finish. Al verloor ik nog wat tijd door een val net voor mijn neus. En de benen deden verschrikkelijk veel pijn, ik voelde mij eigenlijk niet goed. Maar het is gelukt. Stiekem had ik er toch van gedroomd: op het podium staan van de Tour de France met een trui. En zo’n witte trui, dat is toch altijd schoon hé (grijnst). Niet slecht voor iemand van mijn leeftijd!”

De Wilde is een supertalent dat dit voorjaar al knap presteerde, onder meer met een tweede plaats in Dwars door Vlaanderen. Als eerstejaarsjuniore pakte ze drie jaar geleden in het Britse Harrogate al zilver. En toen was er corona en kon ze het jaar nadien amper koersen rijden. De stap naar de elite (bij de vrouwen is er geen beloftencategorie) was groot maar de progressie die ze maakt is groot. “Ik mis nog wat kracht tegenover die ervaren rensters, maar ik heb nog tijd om daar aan werken. Ik hou van het zwaardere werk. Op het einde heb ik dan nog altijd iets over.”

Iedere morgen tijdens de ploegpresentaties voor de start vraag de speaker van dienst telkens een daverend applaus voor de jongste van de Tour. En dat doet haar wel wat. “Eigenlijk is dit toch straf? Op zo’n jonge leeftijd al de belangrijkste koers ter wereld mogen rijden. Ik heb wel vanaf dag één gezegd: ik ben niet tevreden met een bijrol. Ik wou meer dan alleen maar meerijden. Ik ben misschien de snotneus van het peloton, maar wel eentje die zich niet laat doen. Het gaat er nogal hectisch aan toe in deze Tour. Er zijn veel valpartijen en ik houd mij niet in als ik andere meisjes rare dingen zie doen. Dan roep ik! Ik kan sturen in het peloton en doe geen zotte kuren. Wie dat wel doet roep ik tot de orde.”

Verrassing van mama

De Wilde werd in startplaats Reims trouwens verrast door het bezoek van haar mama. “Ik had ze ’s morgens aan de telefoon want ik wist niet dat ze kwam. Ze zei dat ze in de auto zat op weg naar de winkel. Tot ze plots aan de teambus stond… Verrassing! Leuk hé. Papa is mee op stage met mijn broer (Gilles De Wilde, prof bij Sport Vlaanderen, red.) maar komt misschien ook nog af. Ook mijn broer is fier op mij ook al plaag ik hem dat ik al de Tour rijd en hij nog niet. Soit, Ik amuseer mij hier enorm.”

Voor De Wilde wordt het nu nog meer genieten want de vierde rit (126 km van Troyes naar Bar-sur-Aub) telt niet alleen zes hellingen onderweg maar vooral vier onverharde stroken, goed voor bijna 13 kilometer. Een kleine Strade Bianche in de Tour dus. “Met de witte trui over de witte wegen. Wauw! Dat wordt weer leuk, ik kijk er naar uit. Al zou het wel eens gevaarlijk kunnen zijn. Maar het is speciaal, daar hou ik van.”

Zoals Parijs-Roubaix, nog zo’n droomkoers van haar. De Wilde keek in april reikhalzend uit naar haar debuut maar nog voor de kasseien was ze betrokken bij een zware val. Ze brak een halswervel op twee plaatsen waardoor haar nek vier weken gestabiliseerd werd. Zal ze daar niet aan denken als ze over grindwegen rijdt? “Neen. Ik weet trouwens niks meer van wat er gebeurd is. Misschien maar best. Wat ik wel weet is dat mijn gezicht niet om aan te zien was (lacht). Ik heb toen even gedacht dat de Tour te vroeg zou komen, maar blijkbaar ben ik toch al in een goede conditie. Of niet?”

Het jongerenklassement na rit 3

1. Julie De Wilde in 8h33’33”

2. Julia Borgström +16”

3. Georgi Pfeiffer +22”

4. Anne Dorthe Ysland +28”

5. Shirin van Anrooij +33”

6. Barbara Malcotti +1’54”

7. Maike van der Duin +2’34”

8. Ilse Pluimers +2’56”

9. Simone Boilard +3’10”

10. Amandine Fouquenet +3’10”

 ©  PRESSE SPORTS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten