“Minstens 160 kunstwerken van Vlaamse overheid verdwenen”

 ©  Hollandse Hoogte / Flip Franssen

De voorbije tien jaar zijn er minstens 160 kunstwerken uit de collectie van de Vlaamse overheid verdwenen. Dat zegt Vlaams parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang), onder meer op basis van cijfers die hij heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).

mtmBron: BELGA

De Vlaamse overheid is eigenaar van een heel ruime kunstcollectie. Die collectie telde bij het begin van de legislatuur (2019) bijna 27.000 werken. Maar de manier waarop de overheid de collectie beheert, is niet onbesproken. Zo bleek uit een rapport van het Rekenhof in 2018 dat er meer dan 2.000 kunstwerken “zoek” waren, werken waarover men geen zekerheid had over de locatie. Toenmalig minister van Cultuur Sven Gatz kondigde  maatregelen aan, onder meer om werken beter traceerbaar te maken.

Maar uit de jaarlijkse controles blijkt dat er nog steeds problemen zijn. Zo zijn er tussen 2019 en de zomer van 2022 op 1.140 werken controles uitgevoerd. Daaruit is niet alleen gebleken dat er 105 kunstwerken in “slechte toestand” verkeren en moeten gerestaureerd worden, maar ook dat er 69 kunstwerken niet meer aanwezig zijn op de plaats van bewaargeving.  

Samengeteld met eerdere cijfers van verdwenen werken, zijn er volgens Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans in tien jaar minstens 160 kunstwerken spoorloos verdwenen. Hij stelt zich vragen bij “de manier waarop deze, grotendeels met Vlaamse middelen bekostigde collectie, wordt beheerd”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten