Wielrennen Elite Vrouwen Ronde van Frankrijk

Kim de Baat assisteert Julie De Wilde in de Tour: “Een surplus in mijn carrière”

De Baat kampt met nog wat hinder van een sleutelbeenbreuk. ©  Belga

De Tour voor vrouwen is halfweg. De balans bij Plantur-Pura oogt mooi. “Het maakt dit zware avontuur allemaal wat draaglijker als ik Julie in de witte trui op het podium zie staan”, weet haar teamgenote Kim de Baat.

Geert Stevens

De Belgische kampioene herstelde snel van haar sleutelbeenbreuk, maar de hinder is nog niet helemaal weg. “Toen er maandag iemand tegen mij aanleunde en ik een val niet kon ontwijken, is de impact nog meer voelbaar. Eigenlijk mag ik over die kommer en kwel niet te veel nadenken en eenmaal in de wedstrijd valt dit eigenlijk ook mee. Dan focus ik sowieso op de wedstrijd”, vertelt de renster uit Oudenaarde, die met haar driekleur opvalt in het peloton. Al is ze maar zelden voorin te vinden. “Ik word inderdaad sneller opgemerkt, maar dan wel op een plaats in het peloton waar een Belgische kampioene eigenlijk niet wil zitten. Buitenstaanders schatten dit bij momenten verkeerd in. Het is mijn taak om Julie De Wilde overal waar het kan te assisteren. Dat zijn misschien kleine beetjes, maar alles samen heeft dit toch wel wat te betekenen. Ik hoop op die manier bij te dragen aan de ploeg. Evident is het allemaal niet. Ik zat al enkele keren achter een valpartij en dan is het telkens weer opnieuw inhalen geblazen. Dat jojo-effect eist zijn tol. En ik geef toe dat ik ook wel oog heb voor de veiligheid. Ik wil niet roekeloos koersen. Daarvoor ligt de sleutelbeenbreuk nog iets te vers in mijn geheugen.”

Gekkenhuis

Kim de Baat is in ieder geval onder de indruk van het Tourcircus. “Het is een gekkenhuis. Scenario’s die we in het vrouwenwielrennen nooit eerder meemaakten. Deze deelname staat mooi op mijn palmares. Hopelijk kan Julie de witte trui tot het einde behouden. Ik zie dit allemaal als een surplus in mijn carrière. De Tour geeft het vrouwenwielrennen een enorme boost. De mediabelangstelling alleen al is indrukwekkend. En dat wagenpark, omkadering en ga zo maar door. Nooit eerder gezien in dit wereldje.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten