“Extreme honger dreigt voor miljoenen Jemenieten door ongeziene stijging voedselprijzen”

Hassan Razem, een tienjarige jongen uit het district Abs in Jemen, is zwaar ondervoed. ©  AFP

Miljoenen Jemenieten dreigen extreme honger te lijden door de ongeziene stijging van voedselprijzen. Zo waarschuwt Oxfam donderdag. “Gezinnen die door zeven jaar conflict aan de rand van de afgrond zijn gebracht, worden over de rand geduwd nu de prijzen van basisvoedsel zo hoog worden”, getuigt Catherine De Bock, humanitair medewerkster bij Oxfam.

Bron: BELGA

Jemen importeert 90 procent van zijn voedsel, waaronder 42 procent van zijn tarwe uit Oekraïne. Maar tussen maart en juni van dit jaar zijn de prijzen van basisproducten al met 45 procent gestegen. Importeurs waarschuwen nu ook voor uitgeputte voorraden in de komende maanden. Ook de invoerprijzen zullen daardoor stijgen.

Als geen actie volgt, kan dat miljoenen Jemenieten de hongerdood injagen, zo stelt Oxfam. “Zelfs na het akkoord over de export van graan uit Oekraïne dat vorige week gesloten werd, zal de verstoring van de voedselvoorziening nog geruime tijd voelbaar blijven”, klinkt het.

Bovendien heeft het land te maken met een zware aanhoudende economische crisis, waaronder ook de landbouwsector zwaar lijdt. Daardoor heeft bijna 80 procent van de bevolking nood aan humanitaire hulp, maar slechts 27 procent van die hulp werd gefinancierd.

Internationale hulp en wapenstilstand

Oxfam roept de internationale gemeenschap op om de invoer van voedsel naar Jemen te vergemakkelijken, de invoer van graan te financieren en Jemen schuldverlichting te bieden. “De mensen in Jemen hebben bovenal nood aan een einde van het conflict, zodat ze veilig kunnen leven”, klinkt het. Daarom vraagt de organisatie ook om de tijdelijke wapenstilstand te verlengen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten