NASA wil twee nieuwe helikopters naar Mars sturen

Ingenuity ©  EPA-EFE

Na de succesvolle missie van de helikopter ‘Ingenuity’ wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nog twee andere minihelikopters naar Mars sturen. De twee helikopters moeten eerder genomen bodemstalen verzamelen, die vervolgens naar de aarde teruggestuurd kunnen worden. Dat hebben de NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdagavond bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

‘Ingenuity’ was in februari 2021 samen met de rijdende robot ‘Perseverance’ op Mars geland. Kort daarna werd de 1,8 kilogram zware helikopter het eerste toestel dat een gemotoriseerde vlucht op een andere planeet uitvoerde. Intussen zijn al 29 vluchten voltooid. De missie van de helikopter, die oorspronkelijk een dertigtal dagen zou duren, is voor onbepaalde tijd verlengd.

NASA wil nu twee nieuwe helikopters inzetten om de bodemstalen te recupereren die door ‘Perseverance’ werden genomen. Tot nu toe was het plan om daarvoor een andere Marsrobot  naar de rode planeet te sturen, maar van dat voornemen wordt nu afgezien. 

De twee nieuwe helikopters zijn vergelijkbaar met ‘Ingenuity’, maar zullen iets zwaarder zijn. Ze zullen ook in staat zijn om de genomen bodemstalen, die tot 150 gram kunnen wegen, op te pikken en te vervoeren. 

In totaal kunnen zo dertig buisjes gerecupeerd worden. Die kunnen dan in een ruimtetuig worden geladen dat in een baan om Mars wordt gebracht, waarna een ander ruimteschip de lading kan oppikken en weer naar aarde kan brengen. Volgens de huidige plannen worden de stalen in 2033 op onze planeet verwacht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten