Hoezo, energiecrisis? Shell maakt recordwinst van 11 miljard euro, TotalEnergies verdubbelt winst

Terwijl miljoenen mensen wereldwijd kreunen onder hoge energieprijzen, boeken grote olie- en gasproducenten als het Britse Shell, het Franse TotalEnergies en het Amerikaanse ExxonMobil miljardenwinsten.

jvhBron: The Guardian, Reuters, Belga

De olie- en gasgiganten Shell en TotalEnergies hebben in het tweede kwartaal geprofiteerd van de hoge energie- en brandstofprijzen, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Shell maakte in het laatste kwartaal – tussen april en juni – ongeveer 11,3 miljard euro winst. Dat was nog eens 26 procent meer dan het vorige record… dat gevestigd werd in het vorige kwartaal, tussen januari en maart. 7,7 miljard euro zal worden uitgekeerd aan aandeelhouders.

Het Franse TotalEnergies verdrievoudigde dan weer haar winst naar 5,6 miljard euro, en het Amerikaanse ExxonMobil liet al verstaan dat ook zij een recordwinst van zo’n 15,6 miljard euro zouden kunnen laten optekenen. Ook TotalEnergies beloont zijn aandeelhouders door voor 2 miljard dollar (1,96 miljard euro) aan eigen aandelen in te kopen.

Shell-CEO Ben van Beurden erkende in een persbericht “de gigantische uitdagingen waar consumenten, overheden en bedrijven samen voor staan als gevolg van volatiele markten”, maar argumenteerde dat zijn bedrijf “zijn financiële kracht gebruikt om te investeren in de betrouwbare energiebevoorrading die de wereld vandaag nodig heeft, en om echte en gedurfde stappen te zetten om de uitstoot van koolstof te verminderen”.

Politieke druk

De forse winsten van de olieproducenten trekken de aandacht van politici die hogere belastingen op de winsten willen om de pijn van de hoge benzineprijzen en stijgende inflatie bij de consumenten te verzachten. De Franse overheid lijkt vooralsnog af te zien van een dergelijke extra belasting, maar zet de oliebedrijven wel onder druk om de prijzen te verlagen. TotalEnergies biedt deze zomer al kortingen op de prijzen van benzine en diesel bij zijn tankstations, en heeft beloofd ook na de zomermaanden kortingen te blijven geven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten