Coronacijfers stijgen terug: “Gentse Feesten kunnen één factor zijn”

Honderdduizenden bezoekers kwamen naar de Gentse Feesten. ©  Jan Vens

Gent -

De voorbije dagen werden opnieuw meer Gentenaars positief getest op corona. Het cijfer wordt ook nog eens onderschat, want mensen die een positieve zelftest afnemen, zitten niet in de statistieken. Een link met de Gentse Feesten is er echter niet rechtstreeks.

Fien Lakiere

De voorbije week testten op 100.000 Gentenaars 430 mensen positief. Vijf dagen geleden waren dat er nog 100 minder. Bijna een derde van de afgenomen testen is momenteel positief. Vooral inwoners tussen de 20 en de 39 jaar raakten de voorbije twee weken besmet.

 ©  Stad Gent

“Het is inderdaad zo dat de voorbije dagen de cijfers terug wat aan het stijgen zijn, maar ze zijn nog altijd lager dan twee weken geleden”, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (Vooruit). “We zitten nog niet in een alarmfase.”

Nochtans zijn de werkelijke cijfers wellicht hoger. “Veel mensen doen een zelftest en gaan in isolatie, dus de cijfers worden ongetwijfeld onderschat, maar dat is al een tijdje zo. Als mensen voldoende discipline hebben, is een officiële test niet per se nodig.”

Andere factoren

Dat de Gentse Feesten de oorzaak zijn van de stijging in de cijfers, is volgens Coddens te kort door de bocht. “Er is een algemene stijgende trend, ook in de rest van Oost-Vlaanderen. Daarnaast kwamen de bezoekers van overal, dus zeggen de cijfers van Gent alleen niet alles.”

“De Gentse Feesten kunnen één factor zijn, maar mensen gaan ook op reis, naar festivals, kinderen gaan op kamp,…”, zegt Coddens. “Een een-op-eenrelatie is er niet te trekken. Dat het niet veilig was om de Feesten te laten doorgaan is dus de verkeerde conclusie.”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent