Wielrennen

Tweedejaars Xander Scheldeman wil zijn bloedvorm verzilveren op BK nieuwelingen in Brasschaat: “Ik moet de topspurters afmatten”

Xander Scheldeman won dinsdag nog de afwachtingswedstrijd van het Natourcriterium in Roeselare. © Bart Vandenbroucke

Kan Xander Scheldeman zondag op het Belgisch kampioenschap voor tweedejaarsnieuwelingen in Brasschaat een plaatsje beter doen dan twaalf maanden geleden? “Een sprint met een kleine groep zou het ideale scenario zijn.”

Michel Vanden Heede

Vorig jaar botste de Koolskampenaar in Liedekerke op de snelle Limburger Nio Vandevorst. “Mijn inspanningen die ik in de laatste ronde nog moest leveren, nekten me toen”, stelt hij. “De kans is groot dat het op het vlakke parcours in Brasschaat opnieuw uitdraait op een spurt. Ik hoop dat we met onze ploeg de koers hard kunnen maken. Ik ben snel, maar er zijn nog intrinsiek snellere mannen. Ik denk aan Antwerpenaar Axel Van Den Broek en de Oost-Vlamingen Louis Weyts en Tommy Delestrait. Die jongens moet ik afmatten, zodat ze scherpte missen in de laatste rechte lijn.”

Daartoe lijkt de renner van Isorex Cycling Team in staat, want hij won zijn laatste twee wedstrijden in Westrozebeke en Roeselare. “Ik ben tevreden over mijn conditie”, zegt de tweede van de klimkoers in Herbeumont en het BK tijdrijden. “Tijdens mijn week vakantie in Zuid-Frankrijk heb ik een goede basis gelegd. Eén keer heb ik de Mont Ventoux beklommen. Die trainingsperiode heeft me deugd gedaan. Mocht ik de driekleur kunnen veroveren, dan is mijn seizoen helemaal geslaagd. Het gaat al goed sinds het voorjaar. Ik voel me sterk en het lukt om regelmaat in mijn prestaties te leggen. Met mijn team wachten voortdurend mooie uitdagingen. Na het BK rijd ik een Spaanse vierdaagse in de buurt van Zaragoza, die een tijdrit telt. Ook de Hamburg Classic staat op ons programma.”

Antwerpenaar Jasper Schoofs, Limburger Aless De Bock en Oost-Vlaming Cedric Keppens ontbreken zondag in de titelstrijd in Brasschaat wegens hun deelname aan het European Youth Olympic Festival in Slovakije.

Zeno Durie outsider bij eerstejaars

Zeno Durie mag zondag bij de outsiders gerekend worden op het BK voor eerstejaarsnieuwelingen. De Veurnenaar is sterk en heeft een goede eindspurt in de benen. In het verleden presteerde hij al vaker goed op kampioenschappen. Het is ook uitkijken naar mannen als Mathis Bruynooghe, Devlin Feys, Briek Plasman, Jasper Verbrugge en Jody Devolder, de zoon van ex-prof Stijn. De snelle Oost-Vlaming Thibaut Van Damme wordt door kenners en volgers naar voren geschoven als favoriet.

Meisjes: Jilke Michielsen bij favorieten

Jilke Michielsen behoort tot de favorieten op het BK voor meisjes-nieuwelingen. De Oostduinkerkse won afgelopen weekend in Kerniel-Borgloon. Ze moet opboksen tegen de explosieve Shanyl De Schoesitter. Ook de Izegemse Zita Gheysens, die met succes haar proeven voor de Topsportschool in Gent aflegde, heeft de goede conditie te pakken. Belgisch tijdritkampioene Luca Vierstraete en veelwinnares Auke De Buysser ontbreken wegens hun deelname aan het European Youth Olymic Festival in Slovakije.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten