VS veroordelen Hongaarse premier Orbán om racistische opmerkingen

 ©  EPA-EFE

De Verenigde Staten hebben racistische opmerkingen van de Hongaarse premier Viktor Orbán onvergeeflijk genoemd. De nationalistische leider had in een toespraak gewaarschuwd voor het ontstaan van “volkeren van gemengd ras”.

Bron: BELGA

In een reactie op de uitlatingen wees het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de verklaring van de Amerikaanse gezant tegen antisemitisme. Die noemde de woorden van Orbán “onvergeeflijk”, ruim driekwart eeuw na de Holocaust. Ze doen denken aan de racistische ideologie van de nazi’s, aldus de gezant.

Het buitenlandministerie zelf zei dat de opmerkingen van Orbán niet de gedeelde waarden weerspiegelen “die de Verenigde Staten aan Hongarije binden, die als basis dienen voor de relatie tussen onze twee volkeren en die als basis dienen voor de relatie tussen de Verenigde Staten en onze andere bondgenoten”.

“In Hongarije beschaafd”

De uiterst conservatieve Orbán hield zaterdag in Roemenië voor de Hongaarse minderheid daar een fel betoog tegen “rassenvermenging” met niet-Europeanen, waarbij hij een “multi-etnische” samenleving verwierp. De toespraak leidde de afgelopen dagen al tot een storm van kritiek in binnen- en buitenland.

Tijdens een bezoek donderdag aan Oostenrijk verdedigde Orbán zijn opvattingen als culturele standpunten die in hun Hongaarse context moeten worden gezien: “In Hongarije vertegenwoordigen deze uitdrukkingen en zinnen een cultureel, beschaafd gezichtspunt.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten