Duizenden ontheemde kinderen in oosten van Congo

 ©  AFP

Duizenden kinderen zijn de voorbije maanden uit hun dorpen gejaagd in het oosten van Congo, waar een conflict woedt tussen de Congolese veiligheidsdiensten en de gewapende rebellen van M23. Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, kaart zaterdag de problematiek aan.

wverBron: BELGA

Sinds de maand maart ontvluchtten in de streek van Rutshuru en Nyiragongo zo’n 190.000 mensen hun dorp, zegt Unicef. Ongeveer de helft van hen waren kinderen. Ze hebben nu slechts zeer beperkte toegang tot sociale basisdiensten die nodig zijn om te overleven, hekelt de internationale organisatie. De meeste families zijn bang om terug naar huis te keren en dus blijft de problematiek actueel, zegt de Unicef-vertegenwoordiger Grant Leaity die een bezoek bracht aan de regio.

“Er is dringend nood aan voedsel, huishoudartikelen en hulp inzake gezondheid, waterbedeling en hygiëne”, klinkt het. De humanitaire hulp bereikt de regio slechts moeizaam, terwijl de noden alarmerend snel toenemen. Unicef vreest voor een sterke stijging van het aantal zwaar ondervoede kinderen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten