Strava liegt niet: slechts zes mannen reden ooit sneller Le Petit Ballon op dan Annemiek van Vleuten

Het fenomeen Annemiek van Vleuten: bergop zou ze ook in een mannenpeloton niet misstaan. ©  AP

Wie zich de voorbije dagen vrolijk maakte over het niveau van het vrouwenwielrennen in de Tour de France Femmes (die valpartijen!), moet zijn mening misschien toch eens herzien. Uit de Strava-cijfers van zaterdag blijkt dat onder meer winnares Annemiek van Vleuten (39 intussen) meer dan haar vrouwtje staat tussen de mannen.

Nico Vanhee

De vrouwen kregen zaterdag drie stevige beklimmingen voor de wielen in de voorlaatste rit van de Tour de France Femmes. Vooral op de eerste reden Annemiek van Vleuten en haar 14 jaar jongere landgenote Demi Vollering indrukwekkend snel naar boven. Van Vleuten legde de beklimming van de Petit Ballon (9,54km aan 7,9%) af in 30.59, dat is goed voor een gemiddelde snelheid van 18,5 km/u. Daarmee komt ze op de zevende plek aller tijden in het KOM (King of the Mountain)-klassement. De snelste tijd ooit is voor de Nederlandse profrenner Thymen Arensman (28.31). Alleen Laurens De Plus, Maxime Monfort, Steff Cras, Jan Bakelants en Arne Jacobs reden ooit sneller naar boven dan Van Vleuten. Ook Demi Vollering (31.02) staat sinds zaterdag in de toptien aller tijden. Urska Zigart, de vriendin van Tadej Pogacar, valt net buiten de toptien: elfde met een chrono van 33.25.

De toptien aller tijden op de Grand Ballon, met zowaar twee dames. ©  rr

Er bestaat op Strava ook een apart klassement voor vrouwen: Queen Of the Mountain (QOM). Onnodig te zeggen dat Van Vleuten, Vollering en Zigart daar nu op één, twee en drie staan.

Nu is Le Petit Ballon geen klim die vaak in profkoersen opduikt, wat misschien een vertekend beeld geeft. Anderzijds rijden profrenners hun KOM’s net vaak tijdens trainingsritjes terwijl ze in de koers veel vaker op reserve naar boven rijden.

Van Vleuten met Vollering in het wiel tijdens de loodzware etappe in de Vogezen. ©  PRESSE SPORTS

Sneller dan Wout

Niet minder indrukwekkend was de tweede beklimming van de dag, de bijzonder lastige Platzerwasel (6,98km aan 8,2%). Van Vleuten reed daar Vollering, de laatste aanklamper, definitief uit het wiel. Ze legde de klim af in 23.56, goed voor een gemiddelde snelheid van 17,5 km/u. Dat is minder snel dan de KOM van de Franse ex-prof Julien Antomarchi (21.51), maar wel sneller dan de beste tijden van onder meer Laurens De Plus, Harm Vanhoucke, Dylan Van Baarle, Timo Roosen, Thomas De Gendt, Christophe Laporte of… Wout van Aert.

De tijden van Le Grand Ballon: drie rensters met tijden die niet misstaan tussen een aantal bekende profrenners.  ©  rr

Op de derde klim van de dag, Le Grand Ballon, had Van Vleuten er al een solorit van 40 kilometer opzitten en was de zege zo goed als binnen. Toch reed ze die klim van 13,56km aan 6,6% op in 44.05, nog altijd goed voor een gemiddelde snelheid van 18,5%. Een stuk trager dan de KOM van onze landgenoot Rune Herregodts (37.10) maar nog altijd sneller dan de besttijden van pakweg Florian Vermeersch, Laurens De Plus en, alweer, Wout van Aert.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten