Rusland geeft Rode Kruis geen toegang tot gewonde gevangenen na bloedbad in detentiekamp

© Reuters

Het Rode Kruis heeft van Rusland nog steeds geen Oekraïense krijgsgevangenen mogen bezoeken die gewond raakten bij een dodelijk incident in een detentiekamp in het bezette Olenivka, in het oosten van Oekraïne. Het verzoek van de hulporganisatie om toegang te krijgen tot de gevangenen in Olenivka is niet ingewilligd, aldus het Rode Kruis.

wverBron: BELGA

De strikt neutrale organisatie benadrukt dat conflictpartijen verplicht zijn medewerkers van het Rode Kruis toegang te verlenen tot krijgsgevangenen, zoals vastgelegd in internationale verdragen. De hulpverleners hebben echter wel toestemming nodig van de partij die de gedetineerden vasthoudt. Het Russische ministerie van Defensie zei eerder dat Moskou het Rode Kruis heeft uitgenodigd voor een bezoek.

 ©  AP

Het is nog volstrekt onduidelijk wat er is gebeurd in het gevangenkamp in Olenivka. Volgens een Oekraïense lezing hebben Russen de krijgsgevangenen in een barak gedreven en die toen laten ontploffen. Daarbij kwam een vijftigtal gedetineerden om het leven. Russen en pro-Russische rebellen beweren dat Oekraïne het gebouw heeft bestookt met raketten.

Zowel de menselijke als de materiële schade is groot in het detentiekamp in Olenivka. ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten