Oostenrijk in shock: arts die al maandenlang bedreigd werd door antivaxers stapt uit het leven

 ©  ALEX HALADA / picturedesk.com

In Oostenrijk wordt geschokt gereageerd op de zelfdoding van een vrouwelijke arts die bedreigd werd omdat ze campagne voerde voor vaccinatie tegen Covid-19. Zondagavond wordt in de stad Steyr een wake gehouden. Maandag zal in het centrum van Wenen een herdenking worden georganiseerd met een zee van lichtjes. Dat kondigde initiatiefnemer David Landau aan op Twitter, onder de hashtag YesWeCare.

gjsBron: BELGA

De politie trof het levenloze lichaam van Lisa-Maria Kellermayr vrijdag aan in haar praktijk in Seewalchen. De vrouwelijke arts kreeg al maandenlang bedreigingen en werd uitgescholden omdat ze tijdens de pandemie meermaals in de Oostenrijkse media opgevoerd werd om uitleg te geven over het coronavirus en de maatregelen die de politiek invoerde om de verspreiding tegen te gaan. Dat ze dat deed, was niet naar de zin van antivaxers en tegenstanders van de maatregelen.

Kellermayr kreeg al maanden politiebescherming, maar de angst was door die bedreigingen en beledigingen zo groot dat ze eind juni besloot haar praktijk te sluiten. Op haar website schreef ze toen dat ze niet kon zeggen of, wanneer of hoe ze weer aan de slag zou gaan. “Maar ik kan geen risico’s nemen”, schreef ze nog.

Onderzoek

De ordediensten voerden al een onderzoek naar de dreigbrieven die de vrouw ontving en zetten dat onderzoek ook na haar dood verder, klinkt het nu. Wel duidelijk is dat er geen derde partij in het spel is bij haar dood. De dokter stapte zelf uit het leven.

In Oostenrijk wordt geschokt gereageerd op het overlijden. Voor de praktijk van de arts en voor het ministerie van Volksgezondheid in Wenen werden al bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken. “Het overlijden maakt me zwaar van streek”, schrijft de Oostenrijkse minister van Volksgezondheid Johannes Rauch op Twitter. “Als arts heeft ze haar leven gewijd aan de gezondheid en het welzijn van anderen. Doodsbedreigingen tegen haar en haar medewerkers waren helaas de brute realiteit. Haat tegen mensen is onvergeeflijk. Dit moet stoppen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten