Belgisch succes in Ronde van Polen: Gerben Thijssen boekt allereerste WorldTour-zege in massasprint: “Ik versla renners die ik vroeger bewonderde”

De tweede rit in de Ronde van Polen is gewonnen door onze 24-jarige landgenoot Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux). Hij was de snelste in een massaspurt voor Pascal Ackermann (UAE) en Jonathan Milan (Bahrain Victorious) en boekte zo zijn eerste zege. Een andere landgenoot, Jasper De Buyst (Lotto-Soudal), werd op anderhalve kilometer van de meet als laatst overgebleven vluchter teruggegrepen. Later meer.

Nico Vanhee, Belga

Na 205,6 relatief vlakke kilometers van Chelm tot Zamosc was de 24-jarige Belg van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux in de sprint de snelste. In de stand komt Jonas Abrahamsen (Uno-X) aan de leiding. Hij onttroont de Nederlander Olav Kooij, de ritwinnaar van de openingsetappe, die tweede wordt op twee seconden van de Noorse leider. Gerben Thijssen komt na zijn overwinning op de derde plek terecht met dezelfde achterstand.

Na de massasprint van zaterdag, gewonnen door Kooij, kreeg het peloton zondag op papier opnieuw een rit voor de snelle namen. Halfweg lagen er wel twee klimmetjes van vierde categorie, de Michalow-Kolonia van 1 kilometer aan 2,5 procent en meteen daarna de Sabaudia van 1,6 kilometer aan 3,6 procent. Enige spelbreker zondag waren de weersomstandigheden. Het regende fel en er stond ook wind. Dat zorgde ervoor dat het peloton een paar keer in stukken brak.

De Buyst solo

Thomas De Gendt probeerde het even, maar zonder succes. Uiteindelijk zouden vier renners erin slagen om mee te schuiven met de vroege vlucht. Jasper De Buyst had daarin het gezelschap van de Poolse thuisrijders Piotr Brozyna en Patryk Stosz en van Jonas Abrahamsen. Maximaal gunde het peloton hen zes minuten, De Buyst liet zijn metgezellen achter in de finale, toen sprintersploegen Quick-Step Alpha Vinyl, Jumbo-Visma en Bahrain-Victorious de voorsprong onder de minuut hadden gebracht, maar ook hij zou op 1,4 kilometer van de aankomst ingerekend worden..

In een technische finale reed Roger Kluge plots even alleen voorop, maar eenmaal de sprinters hun snelheid haalden, was ook hij eraan voor de moeite. In de sprint toonde Thijssen zich sneller dan Pascal Ackermann en Jonathan Milan. Twaalf bonificatieseconden onderweg leverden vroege vluchter Abrahamsen de gele trui op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is de tweede profzege voor Thijssen, de eerste op WorldTour-niveau. In mei won hij de zesde etappe in de Vierdaagse Van Duinkerke (2.Pro).

Maandag staat de langste etappe uit de ronde op het programma. De renners krijgen na de start in Krasnik maar liefst 237,9 kilometer voorgeschoteld, met aankomst in Przemysl op een heuse muur. De laatste anderhalve kilometer loopt omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 14,9 procent. Met drie stevige beklimmingen in het slot van de wedstrijd krijgen de klassementsrenners, na twee vlakke etappes, hun kans.

“Ik haal het voor heel wat sprinters die ik vroeger altijd bewonderde”

“Ik had mezelf beloofd om de ploeg snel een nieuwe overwinning te schenken na mijn zege in Duinkerke in mei”, reageerde Gerben Thijssen na zijn overwinning in Polen. “Maar dat ik hier mijn eerste WorldTour-overwinning behaal, is echt wel ongelooflijk! Ik haal het voor heel wat sprinters die ik vroeger altijd bewonderde. Vroeger keek ik naar Mark Cavendish op, nu versla ik hem. Dat betekent heel wat.”

Gerben Thijssen werd perfect gegangmaakt door Boy van Poppel en rondde het werk af, goed voor zijn eerste zege op World Tour-niveau. “Roger Kluge zette vrij vroeg de sprint in, zo’n 300 meter voor de finish”, deed Thijssen uit de doeken in een persbericht van zijn team Intermarché-Wanty-Gobert. “Pascal Ackermann kwam met hoge snelheid van achteren, ik kon hem volgen en ik voelde meteen dat ik hem kon remonteren. Geweldig, want eigenlijk voelde ik me in het begin niet al te best, maar de hele dag reden mijn ploegmaten op kop en dat gaf me enorm veel adrenaline toen ik de finish zag naderen. Dus ik wilde heel graag op het podium eindigen om het werk van mijn teamgenoten te belonen. Ik ben erg dankbaar voor hun vertrouwen sinds de start van het seizoen en de kansen die ik krijg van dit team. Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst. In deze Ronde van Polen wil ik er verder nog alles aan doen om Quinten Hermans zo dicht mogelijk bij de overwinning in het algemeen klassement te helpen, voordat ik op de slotdag in de straten van Krakau nog eens kan sprinten.”

Aangeboden door onze partners