Wielrennen Elite Vrouwen Ronde van Frankrijk

Kim de Baat eindigt als rode lantaarn in de Tour: “Lichaam doet overal pijn”

De Baat haalde zondag op wilskracht het einde. ©  Belga

De omstandigheden waren voor Kim de Baat verre van ideaal om de Tour aan te vatten, maar op wilskracht haalde ze zondag het einde. De Belgische kampioene uit Oudenaarde finishte in het eindklassement als allerlaatste op plaats 109 met een achterstand van 1 uur 54 minuten op Annemiek van Vleuten.

De renster van Plantur-Pura herstelde na een val op training, opgelopen na het BK, in amper drie weken van een sleutelbeenbreuk, maar ze voelde bij de start in Parijs toch nog de naweeën. En dat veranderde er de voorbije dagen niet op. Kim de Baat reed in dienst van de ploeg, maar wou er alles aan doen om de finish op La Super Planche des Belles Filles te bereiken. En het was in de twee zware slotritten bovendien heel nipt om binnen tijd aan te komen. Zaterdag was het met seconden aftellen. Ook zondag eindigde ze samen met Lone Meertens als laatste, maar haar doel was wel bereikt. “Zaterdag kwam ik al bij de eerste klim alleen te zitten. Ik telde toen al bijna een halfuur achterstand. Later kreeg ik nog gezelschap van een andere renster, maar finaal ben ik toch blij dat ik binnen tijd ben kunnen aankomen. Opgeven staat niet in mijn woordenboek”, aldus Kim de Baat, die ook zondag niet veel op overschot had, maar wel net op tijd de finish haalde.

Mooie week

“Het was opnieuw een rit op karakter. Mijn lichaam doet overal pijn. Deze Tour was heel zwaar, maar we zijn er uiteindelijk geraakt. Het was een overlevingstocht. Ik denk ook dat we met de ploeg op een mooie week kunnen terugkijken.” En daarvoor zorgde Julie De Wilde die enkele dagen de witte jongerentrui mocht dragen. Ook zij kende een moeilijke periode toen ze zich vrijdag ziekjes voelde. Maar ook het talent uit Laarne beet op karakter door en mag deze Tour als een geslaagde leerschool beschouwen. “Toen ik me ziekjes voelde, had ik in een andere wedstrijd misschien voortijdig afgestapt. Maar dit is de Tour. Dan wil je altijd het beste in jezelf naar boven halen. Dat is gelukt.” (gsg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten