Colombiaan Sergio Higuita wint op pittige aankomst, Quinten Hermans knap derde in derde etappe Ronde van Polen

Sergio Higuita heeft de derde etappe in de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De 25-jarige Colombiaan won na een pittige finale voor de Spanjaard Pello Bilbao en onze landgenoot Quinten Hermans. Higuita wordt ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Jonas WithouckBron: Belga

In de eerste etappe voor de klassementsrijders kozen vijf renners voor een vroege vlucht. Edward Theuns had daarbij het gezelschap van ‘de Oostenrijker Matthias Brandle, de Duitser Michel Hessmann en de Polen Piotr Brozyna en Marcin Budzinski. De vijf kregen een maximale voorsprong van ruim zeven minuten, maar met nog 50 kilometer voor de boeg was die al tot 2:30 gezakt. Thomas De Gendt probeerde nog de oversteek te maken, maar slaagde daar niet in. Op de tweede klim van de dag, op 35 kilometer van de aankomt was een versnelling van Hessmann er te veel aan voor de twee Polen. Theuns moest er even af, maar kon in de afdaling weer aansluiten. Een klim later moest ook hij de Duitser laten rijden.

Uit het peloton was inmiddels Mauri Vansevenant ontsnapt. Hij kreeg eerst Davide Formolo en later ook Harold Tejada, Jhonathan Narvaez en Quentin Pacher met zich mee, maar ver reikte hun poging niet. In de laatste vijftien kilometer werd ook Hessmann gegrepen door het peloton, dat gegroepeerd naar de slotklim stormde, een muur van anderhalve kilometer aan 7,7 procent, met pieken tot 14,9 procent. Mike Theunissen plaatste daarop de eerste versnelling, maar werd al snel tot de orde geroepen. Op 200 meter schudde Higuita het dodelijke schot uit de kuiten. Bilbao en Hermans konden mee, maar niet meer dan dat.

Higuita boekte zijn vijfde zege van het seizoen. Eerder kroonde hij zich tot nationaal kampioen, won hij een rit in de Ronde van de Algarve (2.Pro), boekte hij eindwinst in de Ronde van Catalonië (WT) en stak hij ook in de Ronde van Romandië (WT) een etappe op zak.

Dinsdag leggen de renners 179,4 kilometer af tussen Lesko en Sanok. Er moet voortdurend geklommen worden, al zijn er slechts drie cols van tweede categorie. De laatste daarvan ligt op vijftien kilometer van de aankomst.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag rit 3

1. Sergio Higuita

2. Pello Bilbao

3. Quinten Hermans

4. Matteo Sobrero

5. Quentin Pacher

6. Mauro Schmid

7. Felix Gall

8. Stephen Williams

9. Lucas Hamilton

10. Diego Ulissi

Stand na rit 3

1. Sergio Higuita in 15h31’00

2. Pello Bilbao +4”

3. Quinten Hermans +6”

4. Ethan Hayter +10”

5. Diego Ulissi +10”

6. Matteo Sobrero +10”

7. Richard Carapaz +10”

8. Mauro Schmid +10”

9. Quentin Pacher +10”

10. Lucas Hamilton +10”

Aangeboden door onze partners