“De Overpoort? Nog nooit geweest”: student Aaron (19) haalt in Italië goud op wereldkampioenschap roeien

Aaron Andries (links) samen met Tristan Vandenbussche (rechts) 

Gent -

Twaalf trainingen per week en als student nooit kunnen uitgaan. De opofferingen die Aaron Andries (19) maakt als roeier zijn groot, maar ze lonen. Samen met Tristan Vandenbussche (21) won hij in Italië het WK U23 op de dubbeltwee. De eerste gouden Belgische medaille ooit op een olympisch nummer.

Simon Dekaezemaker

“Bij de aankomst was ik stik kapot”, legt Aaron Andries (19) uit. “Ik kon geen pap meer zeggen en moest mij neerleggen in de boot om op adem te komen. Sinds dat moment word ik volop geleefd. Ik kan het zelf gewoon niet geloven. Het moet nog doordringen dat ik wereldkampioen ben geworden.”

Samen met Tristan Vandenbussche uit Brugge pakte de Mariakerkenaar dit weekend op het WK U23 in het Italiaanse Varese de overwinning in de dubbeltwee. Met een verschroeiende sprint klopten ze de Ieren en Moldaviërs. Zo pakten ze de eerste gouden medaille ooit voor België op een olympisch nummer.

Brute kracht versus verfijnde techniek

“Waanzin”, zegt Aaron. “Deze overwinning overtreft al onze verwachtingen. Daar stonden we met onze supporters in Italië, met twee op het WK-podium met een gouden medaille en het volkslied. Heb ik meegezongen? Nee ik hou niet van karaoke (lacht). Ik heb stil van het moment genoten.”

Het ijzersterk duo krijgt veel lof in het roeiwereldje. Ze worden gezien als twee jeugdige talenten en een wissel op de toekomst. “Nochtans trainen we nog maar drie maanden samen”, zegt Aaron. “De klik is er gewoon. Het matcht perfect: Tristan heeft de brute kracht en ik meer een verfijnde techniek.”

LEES OOK. Op adrenaline knokt verzuurde Boris (18) zich naar zesde plek op WK roeien: “Droom van Olympische Spelen”

Op zijn twaalfde roeide Andries zijn eerste baantjes op het water aan de Watersportbaan. “Volleybal, judo of zwemmen… als kind probeerde ik het, maar dat was mijn ding niet. Roeien fascineert mij enorm. Ik kan mij nog steeds blijven uitdagen om sneller te roeien of mijn techniek te verbeteren.”

Uitgaan in Overpoort

Om zijn niveau te halen moet de Mariakerkenaar veel voor opofferen. Tien tot twaalf keer per week traint Aaron. Bijna iedere dag kan je hem op het water van de Watersportbaan vinden. Daarnaast doet hij aan krachttraining of gaat hij fietsen of zwemmen. “Gelukkig train ik graag”, knipoogt hij.

Aaron zit ook in zijn eerste jaar industrieel ingenieur aan de Universiteit Gent. “Ik moet denken aan mijn toekomst. Met deze medaille verdiende ik niets, dus ik wil iets achter de hand houden. Of ik al in de Overpoort ben geweest? Nee, ik focus mij 100 procent op het roeien, school én mijn vriendin.”

De Mariakerkenaar is de nuchterheid zelve, maar heeft een duidelijk doel voor ogen. “Ik wil stap voor stap groeien. Met Tristan willen we onze limieten aftasten bij de elite. De volgende stap daarna is toe te werken naar de Olympische Spelen. Daar kunnen deelnemen, zou een ultieme droom zijn.”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent