Wielrennen  Elite zonder contract  Ronde van Vlaams-Brabant

Jonas Philips rijdt zijn 12de Ronde van Vlaams-Brabant op rij uit

Jonas Philips met Jana en © if

Jonas Philips (30) uit Vossem is de houder van een uniek record, zij het niet qua aantal overwinningen want daar staat de teller nog op nul. Hij slaagde erin 12 Ronden van Vlaams-Brabant op rij uit te rijden. Een krachttoer.

Ief Vertommen

Philips is het type renner die het doet omwille van de sport op zich, omdat hij het graag doet. Een roeper is hij nooit geweest, zal hij ook nooit worden. De smaak van de zege is hem vreemd. Eén keer mocht hij bij de junioren op de piste een ereronde rijden.

Zijn standvastigheid blijkt ook uit het feit dat hij in al die jaren slechts voor twee ploegen reed: vanaf zijn debuut bij de nieuwelingen bij Hand in Hand Baal en toen dat ter ziele ging bij Urbano-Vulsteke. Niemand is beter geplaatst om te oordelen of de ronde in al die jaren is geëvolueerd.

“Bij mijn eerste deelnames was al eens vaker inleidend een grote ronde ingepland. Dat is iets wat ik nu wel mis. Gebrek aan seingevers en het straatmeubilair, zeker? Sinds corona stel ik vast dat niveau en snelheid gevoelig zijn opgedreven”, zegt Jonas, die met drie thuisritten - tweemaal Bertem en één keer Huldenberg - echt in het hart van de ronde woont.

Moeilijke oefening

“In al die jaren werd ik met uiteenlopende situaties geconfronteerd, zoals massale valpartijen, extreme hitte, wateroverlast en omwille van diverse omstandigheden ingekorte etappes. Daar bovenuit torent evenwel het gevoel dat ik het nog steeds graag doe. Daarom zal het in de komende winter een moeilijke evenwichtsoefening worden.”

“Ga ik er mee door of stop ik? Mijn hart voor de sport fluistert mij in er een nog een jaartje mee door te gaan, maar familiale omstandigheden schreeuwen om een oplossing. Vrouw Jana heeft als vroedvrouw na de geboorte van Lewis haar zwangerschapsverlof bijna achter de rug en moet weer aan de slag in een shiftsysteem.”

“Voeg daarbij de zorg voor de driejarige Jack en het feit dat ik voltijds aan de slag ben in de bouw, en het mag duidelijk zijn dat het lastig wordt om dat allemaal te combineren. Als het van mij afhing, dan wist ik het wel. Eén lichtpuntje: mijn vrouw is koersminded.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten