Saudi-Arabië en Emiraten kopen voor 5 miljard dollar militair materieel in VS

Een Patriot-luchtafweerraket. ©  AFP

Washington heeft dinsdag ingestemd met de verkoop van Patriot- en THAAD-raketafweersystemen ter waarde van meer dan 5 miljard dollar aan Saudi-Arabië en de Emiraten. Eind juli was de Amerikaanse president Joe Biden nog in Saudi-Arabië, waar hij een ontmoeting had met de controversiële kroonprins Mohamed bin Salman (MBS).

Bron: BELGA

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bracht het Congres op de hoogte van zijn voornemen om voor 3,05 miljard dollar 300 Patriot-raketten te verkopen aan Riyad. 

Het Pentagon laat niet na te vermelden dat de Saudi’s zo in staat gesteld worden hun “slinkende voorraad Patriot-raketten aan te vullen”. Die werden ingezet tegen de droneaanvallen die de Houthi-rebellen in het naburige Jemen op Saudi-Arabië lanceerden, klinkt het in Washington. Sinds 2015 woedt in Jemen een bloederig conflict tussen regeringstroepen, gesteund door een militaire coalitie die geleid wordt door Riyad, en de Houthi-rebellen die steun krijgen vanuit Iran.

Ook Emiraten

Ook de Verenigde Arabische Emiraten, een bondgenoot van de Saudi’s in het conflict in Jemen, kunnen rekenen op Amerikaanse wapens. Twee THAAD-systemen, met 96 raketten, worden geleverd aan Abu Dhabi, en dat voor een bedrag van 2,25 miljard dollar.

De Amerikaanse groep Raytheon fabriceert de Patriots, THAAD is een systeem van Lockheed Martin, eveneens Amerikaans.

De aankondiging van de wapenverkoop komt er kort nadat de VN bekendmaakte dat de wapenstilstand in Jemen met nog eens twee maanden verlengd wordt, met de hoop de onderhandelingen die moeten leiden tot een duurzamere vrede te “intensiveren”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten