Borsbeek kan gebruikmaken van Antwerps stadspersoneel

© ATV

Antwerpen, Borsbeek -

Hoewel een fusie tussen Antwerpen en Borsbeek nog niet rond is, wordt er op het terrein wel steeds meer samengewerkt. Zo is er een overeenkomst dat Borsbeek tegen betaling beroep kan doen op personeelsleden van de stad Antwerpen. Antwerpen steekt ook een handje toe in de zoektocht naar nieuwe medewerkers voor Borsbeek.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Burgemeester Borsbeek na drie maanden fusiegesprekken met Antwerpen: “Meer voordelen dan we konden vermoeden”

LEES OOK. Antwerpen leent geld voor Borsbeekse scholen: “Fusie is nog helemaal niet rond”, reageert burgemeester Van Berckelaer

De stad Antwerpen en de gemeente Borsbeek namen begin dit jaar de principiële beslissing om samen te gaan. Borsbeek zou dan vanaf 1 januari 2025 het tiende district van Antwerpen worden. De onderhandelingen lopen nog. Borsbeeks burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) benadrukt dat de fusie nog niet in kannen en kruiken is. “Normaal zou er in juni een inventaris moeten zijn van de raakpunten, de overlappingen en de gaten tussen ons en Antwerpen”, zegt de Van Berckelaer. “Blijkbaar is er wat meer tijd nodig om dit op te lijsten, dus is er wat vertraging.”

Ondertussen werken beide besturen al nauwer samen. Zo is er nu een akkoord rond het personeel. Borsbeek heeft de grootste moeite met het vinden van bepaalde profielen.

“Deze overeenkomst biedt praktische voordelen”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Decentralisatie. “Een vacature voor Borsbeek wordt gedeeld via de kanalen van de stad, waardoor het een groter bereik heeft. Door het selectiecentrum van de stad in te schakelen, zitten de stad en Borsbeek alvast op dezelfde golflengte op vlak van beoordeling van competenties. Borsbeek behoudt de autonomie om selecties te organiseren, om vacatures in te vullen en te beslissen.”

Proeven

Borsbeeks burgemeester Van Berckelaer hoopt vooral voor onder meer IT, ruimtelijke planning en de coördinatie van technische diensten beroep te kunnen doen op stadspersoneel.

Burgemeester Dis Van Berckelaer. © Jan Van der Perre

“We hebben een reeks vacatures, maar we krijgen ze niet ingevuld”, zegt Van Berckelaer. “Met deze overeenkomst kunnen we beroep doen op personeel van de stad Antwerpen, die dan ook voor ons werken en waar wij natuurlijk voor zullen betalen. Kijk, je kan als gemeente financieel gezond zijn, maar als je geen personeel vindt, dan zit je in de problemen. We blijven eigen personeel aanwerven, maar ook hier kunnen we terugvallen op ondersteuning door de stad Antwerpen.”

Borsbeek sluit zich ook aan bij de raamcontracten die de stad Antwerpen bijvoorbeeld heeft met leveranciers. Zo kunnen producten goedkoper worden aangekocht. “We proeven dus al van de voordelen van de fusie”, zegt Van Berckelaer.

De stad Antwerpen besliste in mei om 3,5 miljoen euro te lenen aan Borsbeek om twee gemeentelijke scholen open te houden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten