Oprit naar E40 in Zwijnaarde gaat dicht om verkeersveiligheid te verhogen: “Eerst als test, maar mogelijk definitief”

Vanaf maandag zal je in Zwijnaarde niet meer de oprit naar de E40 kunnen nemen. ©  fvv

Gent -

De oprit van de N60 naar de E40 richting Brussel in Zwijnaarde gaat vanaf maandag tijdelijk dicht. Niet voor werken, maar om te bekijken of het de verkeersveiligheid verhoogt. Als de test een succes wordt, dan verdwijnt de oprit definitief.

Max Dedulle

Er zijn twee redenen om de oprit tijdelijk af te sluiten. “Ten eerste willen we bekijken of dit de doorstroom en de veiligheid op de E40 ten goede komt”, zegt Jef Schoenmakers van Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. “In Gent heb je heel wat op- en afrittencomplexen dicht bij elkaar, zoals Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem en Drongen. Dat zorgt voor ‘turbulentie’: heel wat chauffeurs voeren er manoeuvres uit, wat onveilig kan worden en opstopping kan veroorzaken. Eigenlijk zouden de op- en afrittencomplexen zich minstens acht tot tien kilometer van elkaar moeten bevinden, wat hier niet het geval is.”

De tweede reden heeft te maken met de N60. “Verkeer dat wil afslaan naar de E40 richting Brussel, moet een druk gebruikt fietspad kruisen. Door de oprit te sluiten, nemen we dat conflict weg en is het er veiliger fietsen.”

Test

Momenteel gaat het om een test, om te zien welke effecten het afsluiten heeft. “Als het de verkeersveiligheid verhoogt, is de kans groot dat de oprit definitief verdwijnt”, zegt Schoenmakers. “In het begin verwachten we wel wat zoekverkeer, omdat chauffeurs zullen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Daarom starten we nu, in een verkeersluwe periode.”

Op maandag 8 augustus, wanneer de maatregel ingaat, zal er tijdelijk hinder zijn op de N60. Er wordt namelijk een rijstrook ingenomen voor de afsluiting.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent