Dit mogen we dit najaar op televisie verwachten

Er is geen bal op de tv, zong Doe Maar ooit. Ze beginnen halverwege deze zomer stilaan gelijk te krijgen. Een mens zou voor minder reikhalzend uitkijken naar het nieuwe tv-seizoen. Over concrete uitzenddata houden de zenders nog even de lippen stijf op elkaar, toch is al een en ander duidelijk in de puzzel van het komende najaar. Een overzicht.

Eva De Poorter

VRT: Dubbele portie Danira en een WK voetbal in de winter

Bij Eén komt de bekende avondgarde weer terug vanaf eind augustus. Met Dagelijkse kost, Blokken – dat de 6.000ste aflevering viert dit seizoen –, Iedereen beroemd en dagelijkse fictiereeks Thuis.

Nog dit najaar: een dubbele portie Danira Boukhriss Terkessidis. Zij presenteert het nieuwe De repair shop. Daarin worden gekoesterde, gebroken voorwerpen met een verhaal weer hersteld door experts. Daarnaast is ze met Kobe Ilsen te zien in een nieuw seizoen Over eten. Nog eentje dat een comeback maakt: Hotel romantiek. Niet langer bij Play4, wel bij Eén. Met presentatoren Philippe Geubels, Gloria Monserez en Sven de Leijer.

Danira Boukhriss Terkessidis gaat met Kobe Ilsen weer ‘Over eten’ presenteren. ©  © VRT - Koen Bauters

Met een eerste seizoen van de komische reeks Chantal met Maaike Cafmeyer en het tweede van Onder vuur met Louis Talpe is er opnieuw ook fictie. Ook voor het onlineplatform VRT Nu, dat dit najaar VRT Max wordt, zijn er exclusief fictiereeksen, zoals onder meer De studio’s.

Ook het fictieve brandweerkorps van ‘Onder vuur’ komt terug. ©  Eén

Of Château Planckaert terugkeert, is nog niet duidelijk. De VRT belooft daarover later meer nieuws.

Later in het najaar staat van 21 november tot en met 18 december ook nog het WK voetbal Qatar gepland bij Sporza. Dat zorgt ervoor dat Het huis van Eric Goens naar december verkast. Daarin komen onder meer Sammy Mahdi, Camille Dhont en Nina Derwael langs.

Nog meer sport, want van 22 september tot 1 oktober is er het WK basket bij de dames in Australië. De eerste groepsronde van de Belgian Cats is te zien op Eén, net als de finale. Van 23 september tot 15 oktober is ook het WK volleybal bij de dames te volgen bij Sporza.

Bij Canvas kan men dan weer uitkijken naar de terugkeer van voetbaltalkshow Extra time bij de start van het tv-seizoen. Ook De ideale wereld is dan terug, met nieuwe gastvrouw Ella Leyers.

Ella Leyers maakt haar debuut als presentator van ‘De ideale wereld’.  ©  vrt

VTM: De terugkeer van de legende

Ook bij VTM verwelkomen ze hun vaste waarden. Als Familie de traditie aanhoudt, begint het nieuwe seizoen in de laatste week van augustus. Camille brengt immers de gloednieuwe begingeneriek in Tien om te zien op 28 augustus. Ook telenovelle Lisa komt terug uit zomervakantie.

Maar de terugkeer waar wellicht de meeste mensen op zitten te wachten, is die van Piet Huysentruyt. Voor zijn zestigste verjaardag in december maakt de legendarische chef-kok nog een laatste seizoen SOS Piet en leert hij het volk weer wat kooktips bij. Wanneer dat precies zal zijn, maakt VTM later bekend.

Piet Huysentruyt maakt zijn comeback als ‘SOS Piet’ voor een finaal seizoen. ©  SOS Piet

Is er ook bij dit najaar: Lego Masters, met dit keer Andy Peelman als presentator. Op het Nederlandse RTL begint het al op 27 augustus. VTM maakt later haar uitzenddatum bekend. En er is The voice van Vlaanderen. Naast Koen Wauters en Natalia krijgen nu Bazart-man Mathieu Terryn en Black Box Revelation-man Jan Paternoster erbij als coach. Bij de presentatie backstage neemt Aaron Blommaert het over van Sean Dhondt, Gloria Monserez vervangt bij de knock-outs en de battles An Lemmens, die toen net bevallen was.

Gloednieuw is Jachtseizoen. Daarbij moet een bekend duo ontsnappen, waarna bekende jagers Laura Tesoro, Jamie-Lee Six en Maarten Cop de achtervolging inzetten.

Op zoek naar het bekende duo dat op de vlucht is in ‘Jachtseizoen’. ©  VTM

Camille Dhont krijgt dan weer een minidocureeks van twee aflevering. Onder meer de aanloop naar haar uitverkochte Lotto Arena’s en de opnames van haar cd komen aan bod. Voorts is het uitkijken naar de zesdelige docureeks van Jan Verheyen, Heizel 1985-Blok Z. Die gaat over het Heizeldrama in 1985, waarbij 39 mensen stierven bij rellen tussen Liverpool- en Juventus-supporters.

Bij VTM 2 zetten ze opnieuw in op darts, met naast competitie ook een tweede seizoen van BV Darts.

SBS: Vroeg pieken en een ‘angstaanjagende’ reboot

Bij Play4 pakken ze meteen uit met een klepper: De allerslimste mens. Erik Van Looy trommelt vanaf 5 september de beste kandidaten uit de afgelopen tien seizoenen op voor de twintigste verjaardag. Vroeger dan anders om de concurrentie met het WK voetbal te vermijden.

Erik Van Looy gaat op zoek naar de Allerslimste Mens dit jaar.  ©  Play4

Ook James Cooke is van de partij met het nieuwe Extreme make-over, waarbij huizen van gezinnen die altijd klaar staan voor een ander, een enorme verbouwing cadeau krijgen. James, de musical wordt vanaf volgende week ook opgenomen, maar of dat tweede seizoen al dit najaar te zien zal zijn, of eerder in de winter volgend jaar, ligt nog niet vast.

Er wordt weer gebakken in de tent van Bake-off Vlaanderen en Bake-off kerst. Klopjacht, waarbij vijftien Vlamingen op de vlucht zijn en niet gepakt mogen worden door de speurders, komt met een tweede seizoen. En ook Het parket keert terug.

Alex Agnew presenteert het nieuwe seizoen van ‘Fear factor’. ©  Geert Van de Velde

En ook bij Play4 plannen ze een comeback, met Fear factor. Al ligt een precieze startdatum dit najaar nog niet vast. Alex Agnew doet de presentatie, en er komt een speciale BV-aflevering waarvoor Dominique Persoone al bevestigd is als kandidaat.

Aangeboden door onze partners

Lees ook