‘Ontpaling’ gaat door in Gent: alle 23.000 paaltjes worden gescreend: “Nu de tramsporen nog aanpakken”

 ©  FVV

Gent -

Alle 23.000 paaltjes en een paar duizend andere vaste en flexibele elementen in Gent worden gescreend. Dat om na te gaan of ze een onveilige situatie veroorzaken voor fietsers. Er werden al 49 paaltjes en een voetgangersafsluiting verwijderd, en daar blijft het niet bij.

Sander Luyten

Wie door Gent fietst moet goed uit zijn doppen kijken. Paaltjes, afsluitingen, hekken, betonblokken, … Onze stad staat er vol van, en de combinatie met tramsporen maakt de situatie vaak erg gevaarlijk. Soms zelfs levensgevaarlijk. Dat bewees helaas het tragische ongeval waarbij Alexander Verhaeghe (35) vorig jaar om het leven kwam. De fietser gleed op het Lippensplein uit op de tramsporen en knalde met zijn borst tegen een paaltje.

LEES OOK: Fietser (35) glijdt uit op Gentse tramsporen en overlijdt, schepen Watteeuw wil ingrijpen: “Het gaat te traag, de procedures zijn te log”

Naar aanleiding van dat ongeval wilde gemeenteraadslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) van schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) weten hoeveel paaltjes er eigenlijk staan in Gent. Het antwoord: 23.000, zonder rekening te houden met iets meer dan 3.000 andere vaste en flexibele elementen. (lees verder onder foto)

 ©  fvv

Om de situatie voor fietsers veiliger te maken, laat Watteeuw alle paaltjes screenen. “De leidraad is om enkel nuttige paaltjes te laten staan (lees: waar de auto zeker geweerd moet worden)”, zegt Watteeuw. “Paaltjes die in de rijlijn van de fietsers staan willen we verplaatsen en als een paaltje op het fietspad staat, willen we een flexibel paaltje gebruiken.”

Dat leverde al resultaat op. Op het Westerringspoor – de fietsverbinding tussen de Muide en de Blaarmeersen - zijn al 33 paaltjes en een voetgangersafsluiting verwijderd. “En op het Lippensplein en aan het Maaseikplein werden er respectievelijk 9 en 5 paaltjes verwijderd ter verbetering van de fietsveiligheid aan de tramwissels”, zegt Watteeuw. “De screening van het centrum telt 43 locaties. Het exacte aantal te verwijderen paaltjes is op het eind van de zomer bekend en wordt doorgegeven worden aan Dienst Wegen voor uitvoering.”

Tramsporen

Anneleen Van Bossuyt is tevreden, maar vindt dit slechts een begin: “Belangrijk is nu verder werk te maken van de ‘ontpaling’ – een woord dat we waarschijnlijk alleen in Gent gebruiken - en ook een oplossing te vinden voor de gevaarlijke tramsporen. Een studie van het UZ Gent van vorige jaar toonde aan dat jaarlijks bijna 500 fietsers naar de spoeddienst moeten na een ongeval op de tramsporen.”

LEES OOK: Grote ‘ontpaling’ bezig in Gent: “Maar als auto’s niet zo gevaarlijk deden, was dit niet nodig”

Aangeboden door onze partners