Aanhoudende droogte zorgt voor lange wachttijden op kanaal Gent-Terneuzen

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

De aanhoudende droogte en de voorspellingen dat die blijft aanhouden, hebben gevolgen voor de scheepvaart in North Sea Port. Het waterpeil in het kanaal Gent-Terneuzen staat laag. Schepen mogen tijdelijk minder goederen opladen en moeten langer wachten aan het sluizencomplex.

Simon Dekaezemaker

In Ukkel viel er de voorbije maand juli maar 5,2 liter neerslag per vierkante meter. Fors minder dus dan het maandgemiddelde van 77 liter. Meer nog, het is al van 1885 geleden dat er nog zo weinig regen viel in de juli. Door deze aanhoudende droogte zitten we nog enkele weken in code oranje.

Deze droogte heeft ook zijn impact op de scheepsvaart op het kanaal Gent-Terneuzen. Er staat namelijk beduidend minder water in het kanaal. Enerzijds omdat er vanuit het binnenland in België minder water kan aangevoerd worden en anderzijds omdat er gewoon minder regen valt.

Lange wachttijden

North Sea Port neemt daarom in samenspraak met het Nederlandse Rijkswaterstaat en de Vlaamse Waterweg maatregelen. Schepen mogen maximum 12,35 meter diep in het water liggen om zo een veilige vaart te garanderen. Schepen vanuit Gent en Terneuzen mogen ook minder vracht laden.

Daarnaast gaan de sluizen ook minder open, om te vermijden dat te veel water verdwijnt. Op één dag kunnen 8 uren geen schepen via het sluizencomplex in Terneuzen het kanaal op- of afvaren. Dit heeft langere wachttijden tot gevolg voor zeeschepen, binnenvaartschepen en sleepboten.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent