Amerikaanse basketster Brittney Griner in Rusland veroordeeld tot 9 jaar voor drugsbezit en -smokkel

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is schuldig aan drugsbezit en -smokkel en was zich daar van bewust. Dat heeft een rechter in Rusland beslist. Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en een boete van 1 miljoen roebel (16.000 euro).

gjs

De Amerikaanse – tweevoudig winnares van olympisch goud en WNBA-ster (Women’s National Basketball Association) – werd op 17 februari gearresteerd op een luchthaven in de buurt van Moskou, omdat ze in het bezit was van vape-cartridges die roken naar cannabisolie. Er werd ook cannabisolie in aangetroffen. Een vergissing, zo zei de speelster.

LEES OOK. Bijna 10 jaar cel geëist tegen Amerikaanse basketbalster die in Rusland opgepakt werd met cannabisolie

Haar aanhouding werd pas op 5 maart bekendgemaakt, ruim twee weken na haar arrestatie dus. In tussentijd was Rusland buurland Oekraïne binnengevallen, met een internationale crisis en Amerikaanse sancties voor Moskou als gevolgen. Washington vreest dat de basketbalvedette gebruikt wordt als middel om druk te zetten in het conflict met Rusland en waarschuwde er al voor dat Amerikanen in Rusland riskeren willekeurig opgepakt te worden. De verwachting was dan ook dat Griner veroordeeld zou worden en dat Rusland haar vervolgens als pasmunt zou proberen te gebruiken in een gevangenenruil om de veroordeelde wapenhandelaar Viktor Bout vrij te krijgen.

Naar de gevangenis

Het parket had een gevangenisstraf van 9,5 jaar geëist tegen Griner. “Ik vraag dat Griner schuldig wordt bevonden en tot 9,5 jaar cel veroordeeld wordt”, had procureur Nikolaï Vlassenko gezegd in het gerechtshof van Khimki nabij Moskou. Daarna nam Griner zelf nog het woord. De 31-jarige Amerikaanse zei dat ze nooit de bedoeling had om iemand te kwetsen of in gevaar te brengen. “Ik wilde hier ook geen wetten overtreden. Ik heb een foutje gemaakt, het was een vergissing. Ik hoop dat het niet betekent dat mijn leven hier voorbij is (Griner speelt basketbal in Rusland, red.)”, voegde ze er huilend aan toe.

Ze werd door de rechtbank schuldig bevonden aan drugsbezit en -smokkel, en dat bewust. Dat Griner zei dat ze het bij vergissing in haar bagage gestopt had, geloofde de rechter dus niet. Griner werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en een boete van 1 miljoen roebel (16.000 euro).

Biden: “Onaanvaardbaar”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de veroordeling “onaanvaardbaar” genoemd. “Dit is nog maar eens een herinnering aan wat de wereld eigenlijk al wist: Rusland houdt Brittney onrechtmatig vast. Het is onaanvaardbaar en ik roep Rusland op om haar onmiddellijk vrij te laten zodat ze bij haar vrouw, geliefden, vrienden en teamgenoten kan zijn. Mijn administratie zal er alles aan doen om Brittney en Paul Whelan (die eveneens in Rusland vastzit wegens vermeend spionage, red.) veilig en zo snel mogelijk thuis te krijgen.”

Een reactie kwam er ook van Emma Meesseman, een van de beste basketbalsters die ons land rijk is. “Net als Brittney Griner heb ik meerdere jaren in Rusland gespeeld”, schrijft ze bij een foto van haar met de Amerikaanse en enkele ploegmaats. “We hebben samen meerdere kampioenschappen en vier Europese titels gewonnen. Ik hoop dat deze situatie opgelost kan worden en dat Rusland weer een bestemming kan worden voor internationale speelsters kan worden. Dat Rusland medelijden en medeleven zal tonen tegenover Brittney Griner, onze vriendin.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten