Na een orka, een beloega: zeldzame witte dolfijn gespot in Franse rivier Seine

Na een orka zit er nu een beloega in de rivier Seine in Frankrijk. Dat is een zeldzaamheid, want die dieren worden doorgaans alleen in oceanen en arctische gebieden gespot. Nu is het zaak het dier veilig naar een oceaan te leiden.

gjs

Ze wisten niet wat ze zagen in Frankrijk. In de rivier Seine dook plots een beloega op, ook wel eens witte dolfijn of zelfs witte walvis genoemd. Het dier komt voornamelijk voor in arctische en subarctische zeeën. Het is dus een zeldzaamheid dat het dier gespot wordt in Europese rivieren.

De beloega in de Seine bevindt zich volgens reddingswerkers ter hoogte van Vernon, op 70 kilometer van Parijs. Volgens kenners lijdt het dier aan ondergewicht. “In de eerste plaats zal de uitdaging zijn om het te voeden”, zegt Lamya Essemlali van de milieugroepering Sea Shepherd France bij Reuters. “En daarna moeten we het weer naar de oceaan krijgen.”

De vraag is hoe dat moet gebeuren. Het dier uit het water halen is volgens kenners te riskant. Tot er een plan is, wordt het doen en laten van de beloega goed opgevolgd. Om overbodige stress te vermijden, wordt het publiek wel in de mate van het mogelijke uit de buurt gehouden. Hoe groot het dier is, is niet duidelijk. Maar een volwassen beloega kan tot vier meter lang worden.

Eind mei werd, ook in de Seine, een orka gespot tussen Le Havre en Rouen. Dat dier overleefde het jammer genoeg niet. Het was vast komen te zitten in de rivier en reddingspogingen haalden niets meer uit.

Een beluga. ©  Yuri Smityuk/TASS/Sipa USA

Aangeboden door onze partners