Tien wagens opengebroken op parking van provinciedomein: “De dieven liggen op de loer”

De zijruit bij het stuur van Marina was ingeslagen. 

De zijruit bij het stuur van Marina was ingeslagen. ©  Marina Deberdt

Ieper -

In Ieper zijn de ruiten en sloten van zo’n tien voertuigen geforceerd op de parking van De Palingbeek, het grootste provinciedomein van West-Vlaanderen. De schade loopt op in de duizenden euro’s. “Laat andermans zaken met rust!”

Thijs Pattyn

Een van de geviseerde wagens behoort toe aan fotografe Marina Deberdt (49) uit de Ieperse deelgemeente Brielen. “De inbraak gebeurde afgelopen woensdag tussen 18.10 en 18.20 uur op de hoofdparking van De Palingbeek”, vertelt de vrouw.

“Op dat moment was ik bezig met een fotoshoot op amper dertig meter van mijn geparkeerd voertuig, dat nog in mijn gezichtsveld stond. We gingen zelfs regelmatig naar de wagen om de klant te laten omkleden. Er was veel volk op de parking en wij waren met drie personen, maar niemand heeft iets gehoord of gezien. Volgens mij lagen de dieven op de loer.” (Lees verder onder de foto)

Een van de geblindeerde ruiten was ingeslagen. 

Een van de geblindeerde ruiten was ingeslagen. ©  if

Een van de geblindeerde ruiten was ingeslagen. “En dat voor een oude gsm, paspoort, bankkaart, brooddoos en wat geld, die ze pas vonden nadat ze heel mijn wagen hadden doorzocht en mijn achterbank hadden platgelegd om in de koffer te geraken”, vervolgt Marina.

“Wellicht dachten ze duur fotografiemateriaal te kunnen stelen, maar ze kwamen bedrogen uit. Wel namen ze enkele lege tassen en kabels mee, waardoor ik gepland studiowerk moest afzeggen. De kost ligt ongeveer rond de 900 euro voor mijn gerief en ruit. Grote schade en kosten, maar ik stoor me het meest aan het principe: laat andermans zaken met rust.”

Getraceerd tot Komen

Volgens Marina verdwenen de verdachten richting Komen. “Dat was de laatste plek waar ik hen nog kon traceren via mijn gsm”, zegt ze. “Ook in het geval van een andere inbraak zouden de daders contactloos betaald hebben in twee winkels in Komen. Ze zouden zich verplaatsen in een oude blauwe Renault. Ik deed een oproep naar getuigen op Facebook en kreeg massaal veel reacties. Zo vernam ik dat er donderdag nog handtassen gestolen werden tijdens een paar inbraken via de kofferruit.”

In de voorbije twee weken staat de teller intussen op een tiental inbraken in voertuigen, waarbij ruiten ingeslagen of sloten geforceerd werden.

Geen waardevolle spullen achterlaten

Politiezone Arro Ieper raadt bezoekers van het provinciedomein aan om hun voertuig goed af te sluiten, en geen waardevolle spullen achter te laten in de wagen. “Verdachte gedragingen kunnen steeds gemeld worden via 057-23.05.00”, zegt Glenn Verdru, communicatieconsulent bij Arro Ieper.

“De politie zal extra controle uitoefenen”, stelt de bevoegde gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. “En we plaatsen borden, die bezoekers aanraden om geen waardevolle zaken achter te laten in geparkeerde voertuigen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten