Natuurbranden in Frankrijk hebben nu al recordoppervlakte verwoest

 ©  AFP

De natuur- en bosbranden in Frankrijk hebben sinds begin dit jaar al een totale oppervlakte van meer dan 47.000 hectare getroffen. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van het Europees Informatiesysteem voor Bosbranden (EFFIS). Het gaat nu al om een jaarrecord voor Frankrijk.

ltoBron: BELGA

 ©  AFP

Sinds 1 januari is in Frankrijk al een gebied van in totaal 47.593 hectare (ruim 470 vierkante kilometer) getroffen door 245 verschillende branden. Ter vergelijking: dat komt overeen met bijna drie keer de oppervlakte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Het gaat nu al zeker om een jaarrecord voor Frankrijk, sinds EFFIS in 2006 gestart is met het bijhouden van de gegevens. Tot nu toe lag het record op 43.602 hectare verwoeste oppervlakte in het volledige jaar 2019. Omdat de zomer nog volop bezig is en Frankrijk bovendien nog altijd te maken heeft met droogte en hittegolven, is het zo goed als zeker dat het cijfer voor 2022 nog verder zal oplopen.

LEES OOK. “Fransen zijn deels mee verantwoordelijk voor de bosbranden omdat ze hun tuin niet onderhouden” (+)

Twee branden die vorige maand hebben gewoed in het zuidwestelijke departement Gironde, zijn samen goed voor zowat helft van de schade in Frankrijk.

Het informatiesysteem EFFIS maakt voor zijn data gebruik van de satellietgegevens van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus. Voor België wordt melding gemaakt van vier branden, die samen 382 hectare hebben verwoest.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten