Portugal versoepelt regels voor arbeidsmigratie

 ©  Shutterstock

Portugal heeft zijn zogenaamde “vreemdelingenwet” gewijzigd om het personeelstekort in de toeristische sector en in de bouw aan te pakken. De aangepast wet mikt onder meer op soepelere regels voor de opvang van “digitale nomaden”, zo meldt AFP.

ltoBron: BELGA

Voor buitenlander die werk zoeken kan voortaan een visum van 120 dagen worden toegekend, dat vervolgens nog eens met 60 dagen kan worden verlengd. Ook worden de visumvoorwaarden voor de “digitale nomaden” vereenvoudigd. Met die term wordt verwezen naar werknemers die naar het buitenland reizen om daar via telewerk aan de slag te gaan.

De tekst, die vorige maand door het parlement werd goedgekeurd, is donderdag door de president bekrachtigd. 

Vroegere kolonies

De versoepeling van de procedures is het gevolg van een overeenkomst die binnen de Gemeenschap van Portugeessprekende Landen (CPLP) werd bereikt. Daarin engageren de lidstaten - naast Portugal onder meer ook Brazilië en de vroegere Portugese kolonies op het Afrikaanse continent - zich tot een vlot verkeer van werknemers en studenten tussen de verschillende CPLP-landen.

De wijzigingen van de immigratiewet zouden in de eerste plaats de toeristische sector ten goede moeten komen. De sector, een van de belangrijkste aanjagers van het economisch herstel in Portugal na de coronacrisis, heeft volgens minister van Toerisme Rita Marques nood aan zowat 50.000 extra werknemers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten