Arnaud Démare sprint met overmacht naar winst in slotetappe, Ethan Hayter is eindwinnaar Ronde van Polen

 ©  EPA-EFE

Arnaud Démare heeft de slotetappe in de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De 30-jarige Fransman van Groupama - FDJ haalde het in een massasprint oppermachtig van Olav Kooij en Phil Bauhaus. Onze landgenoot Gerben Thijssen werd vijfde. De eindzege van de jonge Brit Ethan Hayter (23) kwam niet meer in gevaar.

Bron: Belga

De Fransman haalde het na 177,8 km van Valsir naar Krakau in een massaspurt. De renners moesten onderweg over drie gecategoriseerde beklimmingen maar de finale was vlak.

De Deen Julius Johansen (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), de Australiër Jarrad Drizners (Lotto Soudal), de Noor Syver Waersted (Uno-X) en de Italiaan Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech) tekenden voor de vlucht van de dag. Ze kozen al vroeg in de etappe het hazenpad en verzamelden zo’n vier minuten voorsprong. Na het afhaken van Waersted bleven nog drie leiders voorop maar de spurtersploegen hielden hen binnen het vizier. De Marchi spartelde op het lokale circuit in Krakau het langste tegen, maar ook hij kon samen met de uit het peloton ontsnapte Fransman Nans Peters de groepssprint niet vermijden. Daarin was Démare duidelijk de snelste. Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) was de eerste Belg op de vijfde plaats.

Ethan Hayter kwam donderdag aan de leiding in het klassement na een derde plaats in de individuele tijdrit. Hij heeft in de eindstand 11 seconden voorsprong op de Nederlander Thyman Arensman (Team DSM) en 18 op de Spanjaard Pello Bilbao (Bahrain-Victorious). Op de erelijst van de Ronde van Polen volgt hij de Portugees João Almeida op. Die verdedigde zijn titel niet.

De 23-jarige Hayter won eerder dit seizoen al een etappe in de Wielerweek Coppi & Bartali, twee in de Ronde van Romandië, een in de Ronde van Noorwegen en het nationaal kampioenschap tijdrijden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag rit 7

1. Arnaud Démare

2. Olav Kooij

3. Phil Bauhaus

4. Max Kanter

5. Gerben Thijssen

6. Marijn van den Berg

7. Davide Cimolai

8. Edward Theuns

9. Pascal Ackermann

10. Kaden Groves

Eindklassement Ronde van Polen 2022

1. Ethan Hayter in 28h26’23”

2. Thymen Arensman 11”

3. Peio Bilbao 18”

4. Matteo Sobrero 23”

5. Ben Tulett 25”

6. Rémi Cavagna 31”

7. Samuele Battistella 32”

8. Sergio Higuita 32”

9. Diego Ulissi 45”

10. Bruno Armirail 50”

Aangeboden door onze partners