Staking havenarbeiders Felixstowe dreigt vrachtverkeer in VK lam te leggen

 ©  AFP

De dokwerkers in de haven van het Engelse Felixstowe, de grootste vrachthaven van het Verenigd Koninkrijk, gaan eind augustus acht dagen staken uit onvrede over hun loon. Dat hebben ze vrijdag aangekondigd. De staking, die op 21 augustus begint, dreigt een groot deel van het vrachtverkeer in het land lam te leggen.

ltoBron: BELGA

Meer dan 1.900 havenarbeiders, op een totaal van 2.500 werknemers, zullen het werk neerleggen, verklaarde de vakbond Unite. “Het bedrijf heeft besloten om te gaan voor dividenden van vele miljoenen ponden (aan zijn aandeelhouders) in plaats van een fatsoenlijk loon uit te betalen aan de werknemers”, hekelde algemeen secretaris Sharon Graham van Unite, verwijzend naar een voorstel voor een loonsverhoging van 7 procent die volgens de werknemers onvoldoende is om de stijgende inflatie te compenseren.

De vakorganisatie waarschuwt dat de actie grote hinder zal veroorzaken voor “de toeleveringsketens van het Verenigd Koninkrijk”, die het al maanden moeilijk hebben, maar ook voor “de internationale scheepvaart”, aangezien Felixstowe bijna de helft van alle containers verwerkt die in het VK aankomen.

“Actief op zoek naar oplossing”

De haven van Felixstowe zei “de bezorgdheid van de werknemers over de stijgende kosten van levensonderhoud te begrijpen” en stelde “actief op zoek te zijn naar een oplossing die voor iedereen werkt”, in de hoop alsnog een staking te vermijden, klonk het in een verklaring aan onder andere het Franse persagentschap AFP. “De haven heeft sinds 1989 geen staking meer gekend en wij zijn teleurgesteld dat de vakbond een (stakings)aanzegging heeft ingediend terwijl de besprekingen nog altijd lopen” voegde het bedrijf eraan toe.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten