Europa roept Iran op geen onrealistische eisen te stellen bij nucleaire besprekingen

 ©  Shutterstock

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, de Europese landen die betrokken zijn bij de nucleaire besprekingen, hebben Iran vrijdag opgeroepen om “geen onrealistische eisen te stellen, buiten het kader van het akkoord van 2015”. De gesprekken werden donderdag in Wenen hervat, nadat ze al maanden in het slop zaten.

ltoBron: BELGA

De delegaties, waaronder diplomaten van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, China en de VS, bespreken sinds donderdag een ontwerp dat in maart opgesteld werd en sindsdien licht aangepast is. Het nucleair akkoord moet het nucleair programma van Iran beknotten, in ruil voor het opheffen van sancties. Maar de gesprekken tussen Iran en de zes partijen van het akkoord slepen al maanden aan. 

De Europese onderhandelaars benadrukken dat de tijd dringt om tot een akkoord te komen. Westerse diplomaten gaan er namelijk van uit dat er slechts enkele weken resten om het akkoord, dat moet vermijden dat Iran kernwapens ontwikkelt, te redden. “Iran moet nu de beslissing nemen, nu het nog kan. We dringen er dan ook op aan om geen onrealistische eisen te stellen buiten het kader, ook niet met betrekking tot openstaande kwesties in verband met de veiligheidscontroles van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA)”, klinkt het in een gezamenlijke verklaring. 

Teheran ziet de verklaring dan weer als “inherent politiek” en eist zo snel mogelijk garanties van de onderhandelaars omtrent de opschorting van internationale sancties. 

Iran sloot in 2015 een akkoord met de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, China en de EU om geen kernwapens te ontwikkelen. In 2018 trokken de VS zich onder de impuls van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump terug uit het akkoord, waarna Teheran de limieten aan zijn kernprogramma steeds vaker schond. Onder de huidige Amerikaanse president Joe Biden werden in 2021 gesprekken opgestart om de nucleaire deal te reanimeren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten