Zware brand verwoest stal van hoeve: “Onze biggen hadden een vreselijke dood kunnen sterven”

 © Jeffrey Roos

Ichtegem -

Zaterdagmiddag brak brand uit op een boerderij in de Korenstraat in Ichtegem. Een van de stallen van de boerderij brandde volledig uit. De rookpluim was tot in Brugge, Veurne en zelfs Oostende te zien. “Gelukkig hebben we vanmorgen de laatste biggen nog uit de stal gehaald, anders hadden die geen schijn van kans gehad”, zegt de eigenaar.

Jeffrey Roos en Elisa Vincke

Het heeft zaterdagmiddag omstreeks 15 uur zwaar gebrand in Hoeve Pascal & Sandra in de Ichtegemse Korenstraat. Het was de eigenaar zelf die de brand opmerkte en zo de brandweer verwittigde. De brandweer van Torhout was snel ter plaatse en kreeg versterking van omliggende brandweerkorpsen uit Oostende, Gistel en Oostkamp. Uiteindelijk was het vuur snel onder controle, maar moest nog lange tijd nageblust worden. (Lees verder onder de foto)

De rookpluim was tot in Oostende te zien, maar ook tot in Brugge en zelfs Veurne.

De rookpluim was tot in Oostende te zien, maar ook tot in Brugge en zelfs Veurne. © Jeffrey Roos

Pascal Masschaele, eigenaar van het bedrijf, rook een doordringende geur en ging een kijkje nemen. “Het is allemaal heel snel gegaan”, vertelt Pascal. “Ik rook een verbrande geur, maar had geen idee waar die vandaan kwam. Ik zag ook niet meteen dat er iets aan de hand was. Eens terug binnen werd de geur erger en toen ik een rookpluim zag achter de verste stal liep ik naar buiten. Tegen dan sloegen de vlammen al door het dak. Ik heb meteen de brandweer gebeld, want zelf had het geen nut om iets tegen de vlammen te beginnen.” (Lees verder onder de foto)

De brandweer van Torhout snelde ter plaatse en kreeg de hulp van de brandweerkorpsen Oostkamp, Oostende en Gistel.

De brandweer van Torhout snelde ter plaatse en kreeg de hulp van de brandweerkorpsen Oostkamp, Oostende en Gistel. © Jeffrey Roos

Pascal is de vierde generatie boeren die het bedrijf uitbaat. De afgebrande loods werd in 1998 geplaatst door de vader van Pascal. Twee jaar later stapte hij mee in het bedrijf. Ondertussen zit ook zijn vrouw Sandra al tien jaar mee in het bedrijf en startte ze zes jaar geleden een hoevewinkel in de boerderij.

“Maar we zijn eigenlijk van plan om ermee te stoppen”, vervolgt Pascal. “Tien jaar geleden zaten nog 120 dieren in die afgebrande stal. Vorige week zaten er ook nog enkele: vooral zeugen en vleesvarkens. Vanmorgen (zaterdagmorgen, red.) haalde ik de laatste kleinste varkens er nog uit. Misschien een geluk bij een ongeluk, anders waren die dieren een verschrikkelijke dood gestorven.”

Ontstaan aan elektriciteitskast?

De boerderij staat binnenkort te koop. “Gelukkig gaat het om materiële schade en zijn er geen gewonden of dode dieren gevallen. Wat er kan gebeurd zijn? Door de warmte is misschien isolatie beginnen branden. Ik merk wel dat de brand het hevigst gewoed heeft ter hoogte van de elektriciteitskast. Ik vermoed dan ook dat de brand daar ontstaan is, maar dat zal het onderzoek moeten uitwijzen”, besluit de eigenaar. (Lees verder onder de foto)

De stal is volledig verloren.

De stal is volledig verloren. © Jeffrey Roos

Ook burgemeester van Ichtegem Lieven Cobbaert (Open VLD) kwam poolshoogte nemen en stak de eigenaars van de boerderij een hart onder de riem. Er is vrees voor asbest in het dak van de stal, maar gezien de weinige dichte bewoning is er geen enkel gevaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten