Vier vrachtschepen met graan vertrokken uit Oekraïense havens

 ©  AP

Er zijn zondag vier vrachtschepen met graan uit Oekraïense havens vertrokken. De schepen, die naast graan ook gevuld zijn met zonnebloemolie en maïs, zijn onderweg naar China, Turkije en Italië. Ze varen eerst naar het Turkse Istanboel om daar te worden geïnspecteerd. Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie zondag via Twitter bekendgemaakt.

Bron: BELGA

Sinds Rusland en Oekraïne op 22 juli  - samen met de Verenigde Naties en Turkije - een overeenkomst hebben gesloten over de graanexport, hebben acht vrachtschepen Oekraïne verlaten. Vorige week was het vrachtschip Razoni het eerste schip dat met Oekraïens graan van Oekraïne naar Libanon kon varen sinds de start van de Russische inval in Oekraïne. De export van Oekraïens graan en landbouwproducten was maandenlang geblokkeerd door de oorlog.

Volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur Aleksandr Koebrakov is het de bedoeling dat er binnen twee weken minstens drie tot vijf schepen per dag de Oekraïense havens aandoen. Op den duur zou per maand 3 miljoen ton graan geëxporteerd moeten worden vanuit de havens aan de Zwarte Zee. Ongeveer 20 miljoen ton graan van de oogst van vorig jaar is nog in het land.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten