Goudsmid Fien (31) verwerkt moedermelk in juwelen: “Mooi aandenken aan een bijzondere periode”

Fien in haar atelier. ©  fvv

Gent -

Bij Fien Demuynck (31) kan je niet alleen juwelen laten ontwerpen met robijnen of saffieren, maar ook met een wel zeer bijzonder materiaal. De Gentse goudsmid en mama van twee maakt stenen op basis van … moedermelk. “Er is steeds meer vraag naar, merk ik.”

Max Dedulle

Tot voor kort werkte Fien Demuynck in de marketing, maar begin dit jaar gaf ze haar leven een nieuwe wending. “Stilzitten achter een computer, dat bleek niet helemaal mijn ding.”

“Toen ik enkele jaren geleden trouwde, lieten we onze ringen maken door een goudsmid. Zij liet ons echt meedenken over het ontwerp en er ging een fascinerende wereld voor mij open. Het begon te kriebelen en ik startte een opleiding in avondschool. Ervaring deed ik op met trouw- en verlovingsringen voor vrienden. Na lang nadenken heb ik enkele maanden geleden de sprong gewaagd.”

Fien opende een webshop waar ze een eigen collectie stijlvolle halskettingen, oorringen en andere juwelen verkoopt. “Maar het liefst werk ik op maat”, zegt ze. “Bijvoorbeeld om trouwringen te maken. Dan bespreek ik met het koppel wat hun smaak is en komen we samen tot een ontwerp. We starten echt van niets en komen samen tot een volledig afgewerkt juweel, dat bovendien uniek is.” (lees verder onder de foto)

Fien is sinds begin dit jaar voltijds goudsmid. ©  fvv

Moedermelk

Voor wie echt een zeer persoonlijk sieraad wil, heeft Fien iets speciaals: juwelen waarvan de steen gemaakt is van moedermelk. “Ik heb zelf twee jonge kindjes. Toen ik stopte met borstvoeding, voelde het als loslaten. Veel mensen hebben graag een aandenken aan die bijzondere periode, en daar komt het idee vandaan.”

“Eigenlijk laat ik de melk dehydrateren, zodat er alleen nog maar een poeder overblijft. Daar voeg ik dan hars aan toe, zodat het een steentje wordt. Kleurstoffen komen er niet aan te pas, het is echt een natuurlijk product. Geen eenvoudig proces, maar ik vind het een prachtig idee en er is steeds meer vraag naar.” (lees verder onder de foto)

Twee ringen met een steentje op basis van moedermelk. ©  fvv

Zoals Fien de microbe te pakken kreeg via een andere goudsmid, laat ze trouwens ook andere mensen proeven van het vak. In haar atelier in de Brugse Poort organiseert ze workshops waar je een middag lang zelf ringen kan maken.

“Zalig om te doen”, vindt ze. “Dan geef ik een korte uitleg en gaan mensen zelf aan de slag. Iedereen kan het: desnoods stuur ik bij waar nodig. Uiteindelijk ga je naar huis met twee zelfgemaakte ringen. En toegegeven: ik amuseer me tijdens die middagen even hard als de deelnemers zelf.”

Meer info vind je op www.fiendemuynck.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent