Wielrennen Elite zonder contract en beloften 74ste Ronde van Namen

Gil Gelders wint witte jongerentrui: “Geblokkeerde rug speelde me parten”

Gil Gelders viert een ritzege in de Baby Giro (de Ronde van Italië voor beloften). © RR

De Nederlander Frank Van Den Broek volgt Jenno Berckmoes op als winnaar van de Ronde van Namen. Zaterdag had Warre Vangheluwe, die donderdag in Couvin de tweede rit won, in Doische de winnende troefkaart op zak. Op de Citadel van Namen sprintte Lars Van Der Haar naar de overwinning voor Steven Pattyn.

Freddy De Geest

De voorlaatste rit van de vijfdaagse werd zaterdag een kolfje naar de hand van Warre Vangheluwe. De Meulebekenaar van het Team Elevate-Home Solution Soenens bleef als enige over van een vroege vlucht waarin ook Kenneth Verstegen, Jonas Bresseleers, Thomas De Pestel en Jelle Vermoote een plaats hadden. Jente Michels eindigde knap vijfde. Met zijn tweede ritzege nam Vangheluwe een optie op de puntentrui.

Gil Gelders (Bingoal-Pauwels Sauces WB Development Team) bleef op de top van de Citadel in Namen met een dubbel gevoel achter. “De eerste twee dagen was ik zeer goed, maar toen zaten de wedstrijdomstandigheden niet altijd mee. In de eerste rit maakten we als ploeg verkeerde keuzes. Na de tweede rit geloofde ik in mijn kansen om deze vijfdaagse op mijn naam te schrijven, maar een dag later sloeg het noodlot toe. Op weg naar Couvin ging ik tegen de grond en dat hypothekeerde het vervolg”, zucht Gil, die maandag de osteopaat gaat opzoeken en zijn schaafwonden goed zal laten verzorgen.

Eindzege niet gestolen

Met Gelders op twee en ploegmakker Jago Willems op drie kon men zondag op het schaakbord schuiven met de pionnen. “Zaterdag had ik veel last van een geblokkeerde rug en dat werd er zondag niet beter op. In de gegeven omstandigheden was dit het hoogst haalbare. Jago kwam zaterdag ten val en dus beschikten we in de slotrit allebei niet over onze beste krachten. De leidersplaats van Frank Van Den Broek bestoken, zat er niet in. De Nederlander was best wel sterk en heeft de eindzege niet gestolen. Het blijft sowieso een gemiste kans om deze lastige ronde te winnen. Het warme weer speelt ook parten en is best hinderlijk wanneer je schaafwonden opliep”, besluit Gelders.

In de slotrit versierde Jente Michels (Alpecin-Deceuninck Development Team), die derde eindigde, een nieuwe ereplaats. In het eindklassement eindigde Jente elfde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten