Amerikaanse Senaat keurt Bidens historisch klimaatpakket van 430 miljard dollar goed

 ©  REUTERS

Na achttien maanden onderhandelen heeft de Amerikaanse Senaat zondag met een nipte meerderheid het grote klimaat- en gezondheidsplan van Joe Biden goedgekeurd. In totaal is het programma goed voor meer dan 400 miljard dollar.

belga, papy

De Republikeinen stemden unaniem tegen de nieuwe wet, maar uiteindelijk stemden alle Democraten en vicepresident Kamala Harris voor het voorstel, waarmee de vereiste meerderheid van 51 stemmen werd behaald. De Democratische senator Joe Manchin verzette zich echter tegen het plan. Twee weken geleden ging Manchin akkoord met een licht afgezwakt plan.

Het investeringsplan van 430 miljard dollar gaat nu nog naar het Huis van Afgevaardigden, waarna het door Joe Biden zelf wordt ondertekend.

‘Historisch’

Het plan omvat de grootste investering ooit in het Amerikaanse klimaat. Zo wordt er 370 miljard dollar uitgetrokken om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 40 procent te verminderen. Met deze hervorming krijgt elke Amerikaan tot 7.500 dollar aan belastingvoordelen voor de aankoop van een elektrische auto. De installatie van zonnepanelen op het dak worden voor 30 procent gedekt. De hervorming moet ook de bossen weerbaarder maken tegen monsterbranden. Ook worden de meest vervuilende industrieën bijgestaan om hen te helpen bij hun energietransitie.

Joe Biden noemde het plan op voorhand al ‘historisch’. Het moet volgens hem helpen ‘de dringendste economische uitdagingen van vandaag aan te pakken, onze economie de komende decennia te versterken en de VS in staat stellen de wereldleider te zijn op het gebied van hernieuwbare energie’.

Aangeboden door onze partners