China gaat toch door met militaire oefeningen rond Taiwan

 ©  REUTERS

In het conflict rond Taiwan gaan de spanningen maandag dan toch niet liggen. Aan de militaire oefeningen die China midden vorige week was opgestart, zou zondag een eind komen. Maandag klinkt het dat die oefeningen op maandag toch verdergezet worden. Peking verhoogt daarmee de druk op Washington en Taipei.

Bron: BELGA

Een nieuwe einddatum werd nog niet gecommuniceerd. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie, Wu Qian, noemde de manoeuvres maandag een “noodzakelijke waarschuwing” aan de Verenigde Staten en Taiwan. Hij had het over een “gepaste” reactie op hun “provocaties”. De Amerikanen hadden “bewust” spanningen gecreëerd door het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vorige week aan Taiwan. 

In de dagen voor dat bezoek had Peking meermaals duidelijk gemaakt dat het niet opgezet is met zo’n bezoek aan Taiwan. Voor het Chinese regime is Taiwan een afvallige provincie, en daarom ziet het liever geen officiële contacten van andere landen met Taipei.

Het Chinese leger oefent maandag met onderzeebootbestrijding en aanvallen op zee. Tijdens de oefeningen van de voorbije dagen zijn simulatie-aanvallen uitgevoerd op Taiwan en op Japanse en Amerikaanse marineschepen die in de buurt van Taiwan liggen, en dat in zes grote zones rond Taiwan.

LEES OOK. Razend China zet alle samenwerkingen met de VS stop: ‘wereldwijde oorlogsstoker’

Vanuit Taipei meldde het leger dat Chinese vliegtuigen zondag alleen 66 vluchten hebben uitgevoerd. Daarbij overschreden 22 vliegtuigen de onofficiële, maar tot nu meestal gerespecteerde middellijn in de Straat van Taiwan. Daarnaast namen 14 oorlogsschepen deel aan de manoeuvres in de zeestraat.

Boven het Taiwanese eiland Kinmen, dat op slechts twee kilometer van de Chinese kustlijn ligt, is zondagavond weer een Chinese drone gesignaleerd. Voor de manoeuvres van vorige week was het van de jaren 50 geleden dat een Chinees toestel boven het eiland had gevlogen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten