Wapenstilstand op Gazastrook houdt stand, twee grensposten heropend

 ©  AFP

De wapenstilstand die in de nacht van zondag op maandag is ingegaan voor de recentste escalatie van het conflict op de Gazastrook houdt voorlopig stand. Een woordvoerster van het Israëlische leger bevestigt maandagochtend dat er sinds zondagavond laat geen raketten meer zijn afgevuurd vanuit Gaza op Israël, en ook het Israëlische leger heeft geen nieuwe doelwitten in de smalle landstrook aangevallen. Ondertussen werden ook twee grensposten opnieuw geopend.

Bron: BELGA

Na drie dagen van gevechten slaagde bemiddelaar Egypte er zondag in om de twee strijdende partijen, Israël en de terreurorganisatie Islamitische Jihad, te bewegen tot een staakt-het-vuren. Dat ging zondagavond om 22.30 uur (Belgische tijd) in. Voor de wapenstilstand inging hadden beide kampen apart een einde van het geweld aangekondigd.

De grensposten tussen Israël en Gaza werden op dinsdag door Israël afgesloten. “De terugkeer naar een normale gang van zaken zal afhangen van de ontwikkelingen van de situatie en als de veiligheid gerespecteerd wordt”, aldus een persbericht van een orgaan van het Israëlische leger dat instaat voor de burgeractiviteiten in de Palestijnse gebieden.

Vrijdag opende Israël de vijandigheden met luchtaanvallen tegen doelwitten van Islamitische Jihad (PIJ), waarbij een aantal kopstukken van de beweging omkwamen. Israëlische bronnen wijzen erop dat Islamitische Jihad voor de Israëlische militaire operatie een aanval plande in het grensgebied met de Gazastrook. Die plannen van de terreurorganisatie kwamen er dan weer na de arrestatie van PIJ-leider Bassem Saadi, afgelopen maandag op de Westelijke Jordaanoever.

LEES OOK. Hoelang kan staakt-het-vuren standhouden in Gazastrook? Het geweld komt enkele machtige spelers net goed uit

Enkele uren nadat in de Gazastrook een staakt-het-vuren in werking trad, heeft Israël de grenspost Kerem Shalom, in het zuiden van de enclave, heropend voor humanitaire transporten. Ook de grensovergang van Erez is weer open.

Op de Gazastrook vielen sinds vrijdag 44 doden en 360 gewonden, aldus het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Onder de doden waren, nog volgens het ministerie, 15 kinderen en vier vrouwen. Tel Aviv heeft die doden op zijn geweten, klinkt het in Gaza, terwijl het Israëlische leger wijst naar raketten van Islamitische Jihad die te vroeg neerkwamen en in de Gazastrook landden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten