Callebaut vijf weken na salmonellabesmetting weer op gang: “We doen ons best om sinterklaas te halen”

 © TVO

Wieze -

Het is weer aangenaam vertoeven in de omgeving van Barry Callebaut in Wieze. De fijne geur van chocolade verspreidt zich opnieuw in de omgeving van de grootste chocoladefabriek in de wereld. Het bedrijf Callebaut startte maandag opnieuw de productie op. Die lang stil sinds 27 juni, door een salmonellabesmetting in een productielot. Het bedrijf kan deze week al opnieuw leveren aan zijn klanten.

Pierre Van Rossem

Eerder bleek dat de besmetting afkomstig was van een lot lecithine, een grondstof die in de voedingsindustrie als emulgator gebruikt wordt. De grondstof kwam uit Hongarije, meldde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Voorlopig zijn nog maar een beperkt aantal van de 24 productielijnen opnieuw in gebruik. “In de komende weken plannen we week na week extra lijnen vrij te geven”, zegt woordvoerder Korneel Warlop, “De totale capaciteit bereiken we pas over enkele weken. We pakken de heropstart immers omzichtig aan, want we kunnen altijd te maken krijgen met onvoorziene omstandigheden.”

Aan de heropstart ging een grondige schoonmaak van de installaties vooraf. Hoewel de fabriek wekenlang geen chocolade kon produceren, werd het aantal werknemers dat met technische werkloosheid te kampen kreeg, beperkt tot enkele tientallen. “Onze mensen zijn zeer flexibel geweest en hebben allemaal meegewerkt aan de schoonmaak”, weet Warlop. “In totaal betreft het zo’n 600 mensen van Callebaut en 150 externen, die ook vrijwillig vakanties opnieuw hebben gepland.”

Biogasinstallatie

De chocolade die niet meer gegeten kon worden werd naar een biogasinstallatie gebracht om te gisten. In chocolade zit veel olie en daar valt dus veel hernieuwbare energie uit te halen. Elke drie ton verwerkte chocolade kan een gezin een jaar van gas en elektriciteit voorzien.

De gevolgen voor de consument zijn nog niet volledig duidelijk. Het is niet onmogelijk dat het bedrijf bepaalde producten niet kan leveren. “Het gaat dan vooral om seizoensproducten”, besluit Warlop. “Sinterklaasgoed onder andere. Die worden al gemaakt tussen augustus en september. We doen er echter alles aan om samen met onze klanten deze periode te overbruggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten