Volvo Car wil batterijfabriek in Gent fors uitbreiden: “Past in onze strategie voor elektrische wagens”

 ©  BELGA

Gent -

Volvo Car heeft plannen ingediend om zijn batterijfabriek in Gent met 5.000 vierkante meter uit te breiden. Om meer elektrische wagens van de band te laten rollen, wil de Gentse autoproducent per jaar 300.000 batterijen kunnen assembleren.

Fien Lakiere

Het aantal volledig elektrische wagens dat bij Volvo Car in de Gentse haven van de band rolt, wordt drastisch opgedreven. Tegen het einde van het jaar moeten er in de fabriek 135.000 volledig elektrische wagens gemaakt kunnen worden, dat is drie keer zoveel als voordien.

Om dat aantal te kunnen halen, zijn een aantal aanpassingen nodig, bijvoorbeeld de capaciteit in de lasafdeling opdrijven. Maar ook de batterijen zijn een belangrijk onderdeel van de elektrische wagens. Die batterijen worden in een apart gedeelte van de fabriek in elkaar gezet en getest, en daar dringt een uitbreiding zich op.

Plannen om de batterijfabriek uit te breiden werden dit voorjaar ingediend en kregen eind juli groen licht van het Gentse stadsbestuur. Het provinciebestuur moet de uiteindelijke beslissing over de plannen nemen.

300.000 batterijen per jaar

“De uitbreiding past in onze strategie om op terrein naar een volledige elektrische autofabriek te gaan”, zegt Barbara Blomme van Volvo Car. “Binnen de Volvogroep zijn we pionier op het vlak van elektrische wagens en dat willen we verderzetten.”

De batterijfabriek van Volvo werd in maart 2020 officieel ingehuldigd, als eerste in zijn soort in alle fabrieken van Volvo wereldwijd. Jaarlijks kunnen er in de nieuwe fabriek 150.000 lithiumbatterijen afgewerkt worden voor de productie van elektrische wagens. Die capaciteit zou door de uitbreiding meteen verdubbeld worden, naar 300.000 batterijen per jaar.

Daarvoor zou de batterijfabriek vijfduizend vierkante meter groter worden. “Dit gebeurt op onze eigen grond”, zegt Blomme. “Een deel van de parking voor het personeel moet wel wijken, maar in plaats daarvan is er extra parking voorzien aan het Sifferdok. De voorbereidende werken voor de uitbreiding zijn eind juni gestart.”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent