Politici reageren op heisa rond influencers: “Drempel niet gevaarlijk laag leggen”

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle pleit ervoor dat influencers hun thuisadres niet zouden moeten delen op sociale media. Hij heeft daarover een brief geschreven naar federaal staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker. Ook Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout riep al op tot “privacy voor creatieve contentmakers”.

gjs

Het was YouTuber Acid die de kat de voorbije dagen de bel aanbond. Hij moet van de FOD Economie zijn gegevens openbaar maken, of hij riskeert een boete tot 80.000 euro. Nathan Vandergunst, zoals hij echt heet, kreeg de waarschuwing omdat hij de gegevens van zijn onderneming niet “permanent en duidelijk aangeeft” op zijn sociale media. Ook tientallen andere influencers kregen een waarschuwing, maar ze willen hun privéadres niet zomaar delen.

LEES OOK. Youtuber Acid krijgt waarschuwing van FOD Economie: “Boete kan oplopen tot 80.000 euro”

Sindsdien ontstond een verhit debat waarin tal van politici zich al lieten horen. Ook Jeremie Vaneeckhout, co-voorzitter van Groen, laat via Twitter van zich horen. “Terechte frustratie”, schrijft hij bij de tweet van Acid. “Laten we dit oplossen zoals in Nederland, bijvoorbeeld met mailadres in plaats van privéadres. Creatieve contentmakers moeten gecontacteerd kunnen worden, maar hebben ook recht op privacy. Zeker gezien de aard van de activiteit kunnen we de drempel niet gevaarlijk laag leggen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Boete tot 80.000 euro mogelijk, maar influencer Céline (31) weigert adres te delen: “Wat als hier iemand voor mijn deur staat?”

Minister van Jeugd Benjamin Dalle zegt in de brief aan staatssecretaris De Bleeker (Open VLD) dan weer dat influencers verplichten op al hun kanalen melding te maken van hun adres, “op gespannen voet lijkt te staan met de eerbiediging van hun privéleven”. De CD&V’er wijst er op dat het vaak gaat over bekende personen met veel digitale volgers en fans “waarvan sommigen graag ongevraagd een bezoek brengen aan de woonplaats van hun idool. Ook personen met slechte bedoelingen krijgen zo gemakkelijk toegang tot het woonadres van de bekende persoon die ze volgen op sociale media.”

“Ik zou u daarom willen verzoeken deze zienswijze te herzien op een manier die terdege rekening houdt met respect voor het privéleven van influencers en content creators. In het bijzonder zou ik willen vragen om niet vereist te stellen dat fysieke adressen worden gedeeld via hun sociale mediakanalen.”

De Bleeker reageert

Dalle laat staatssecretaris De Bleeker nog weten dat hij ter beschikking is voor overleg. Als reactie laat zij weten dat ze de bezorgdheden van Acid en zijn collega’s deelt. “Het kan niet de bedoeling zijn dat eender wie, en in het slechtste geval iemand met minder goede bedoelingen, influencers persoonlijk gaat benaderen. We moeten daarom op zoek naar een oplossing die een compromis is tussen dat privacy-aspect en de verplichte traceerbaarheid voor consumenten”, zegt de Open VLD-politica.

De Bleeker voegt daar aan toe dat ze al enkele weken in overleg is met influencers over de uitdagingen op vlak van regelgevend kader. Om een oplossing te vinden. Ze hoopt zo op korte termijn tot een oplossing te komen die “efficiënt, duidelijk en werkbaar “is, zowel voor de influencers als voor consumenten, aldus nog De Bleeker.

Ze benadrukt verder dat het in dit geval “om een uitvoering van Europese regelgeving gaat”, die ze benadert vanuit haar bevoegdheid consumentenbescherming. “Sinds 2000 moeten particulieren die online diensten verlenen namelijk hun geografische gegevens rechtstreeks aan hun klanten bekendmaken. Daaronder vallen alle online diensten, dus ook influencers. De regelgeving moet consumenten beschermen: als er in een commerciële transactie iets zou mislopen, moet je de onderneming kunnen aanspreken.”

Lachaert: “Oude regels voor gloednieuwe sectoren”

Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft op Instagram gereageerd op de heisa. “Iedereen voelt aan dat influencers met honderdduizenden volgers hun adres niet zomaar op hun profiel kunnen zetten”, schrijft hij daar. “Dat zijn oude regels voor gloednieuwe sectoren. Staatssecretaris Eva De Bleeker (zijn bevoegde partijgenote, nvdr) is al een tijdje in gesprek met influencers om te bekijken hoe de regels hedendaagser kunnen worden. De overheid moet mee evolueren, en we mogen ondernemers niet het leven zuur maken door achterhaalde regels aan te houden.”

Lachaert voegt er nog aan toe dat zijn partij zal blijven doorduwen voor verandering. “Tegelijk blijft het ook wel belangrijk dat iedereen voor zijn of haar verantwoordelijkheid geplaatst wordt. Ook influencers moeten hun belastingen betalen en zich aan de regels houden. Maar voor overdreven stomme regeltjes moeten we oplossingen vinden.”

Aangeboden door onze partners