De Patersholfeesten zijn terug én duren dit jaar vier dagen: hier is alles wat je moet weten

 ©  FVV

GENT -

In het Patershol en Oudburg is het aftellen: vrijdag barsten de Patersholfeesten voor het eerst in drie jaar nog eens los. Het populairste buurtfeest van de stad duurt dit jaar een dag langer, tot maandag, maar de bewoners kiezen wel bewust voor een ‘Patersholfeesten light’. Wat moet je weten voor je naar de Patersholfeesten gaat?

Bert Staes

Wanneer is het feest?

Vrijdagavond begint het gezelligste buurtfeest van Gent. En omdat maandag 15 augustus een feestdag is, duren de Patersholfeesten dit jaar geen drie, maar vier dagen. In Sluizeken en Oudburg geven ze er vanaf vrijdagavond een lap op, maar in het Patershol zelf gooien ze het dit jaar over een andere boeg. Daar beginnen ze bewust met een stille avond om de buurtbewoners te laten bijpraten. Pas zaterdag zal er muziek weerklinken op het Kaatsspelplein in het hart van de oude wijk.

Rond het Kaatsspelplein worden het ‘Patersholfeesten light’, zodat de bewoners wat rust en tijd hebben om mee te vieren. ©  fvv

Hoe komt dat?

De Patersholfeesten zijn eigenlijk twee aparte feesten: er is enerzijds het uitbundige feest van de handelaars en horeca in Oudburg en Sluizeken, anderzijds is er het traditionele wijkfeest van het Patershol dat zich vooral rond het gezellige Kaatsspelpleintje afspeelt. Maar wat oorspronkelijk een kleinschalig wijkfeest was, ontpopte zich de jongste tien jaar tot een populaire ‘mini-Gentse Feesten’. Die trend willen de bewoners van het Patershol afremmen. “In het Patershol kiezen we dit jaar voor een kleine afzwakking”, zegt deken Norbert Detaeye.

Zijn we dan niet meer welkom?

“Jawel, natuurlijk is iedereen welkom,” zegt Detaeye, “maar we houden het iets kleinschaliger. Zie het als een Patersholfeesten light. We hebben echt niet de ambitie om het zoveelste zomerfestivalletje te worden en willen terugkeren naar de geest van de Patersholfeesten van veertig jaar geleden. Toen ging het veeleer om een burenreünie. De buren blijven onze eregasten.”

In de praktijk betekent dat een ‘stille’ avond op vrijdag. Zaterdag en zondag zal er ook pas vanaf de namiddag muziek klinken op het Kaatsspelplein, niet meer vanaf ’s ochtends dus.

De populaire rommelmarkt verschuift van zondag naar maandag. ©  fvv

En de rommelmarkt?

De populaire rommelmarkt in de straatjes van het Patershol wordt verschoven van zondagochtend naar maandagochtend. Dat kan, omdat maandag 15 augustus een feestdag is. “Bovendien geeft het de bewoners van het Patershol de kans om zelf een standje voor hun woning te zetten, in plaats van bezig te zijn met de hele organisatie”, zegt deken Detaeye. “We kregen opmerkingen dat de bewoners minder zelf konden mee feesten omdat we ons richten op bezoekers van buiten de wijk. Dat sturen we dus bij.”

Ook op de gezellige binnenkoer van het Huis van Alijn kan je vier dagen lang terecht voor sfeer. ©  Steven Hendrix

Hoe zit het met Oudburg en ’t Sluizeken?

Daar wordt zoals vanouds gefeest, maar ditmaal vier dagen lang. Het epicentrum strekt zich uit van het podium aan Sluizeken tot in het Huis van Alijn. De gezellige binnenkoer van dat museum is vrijdag vanaf 19 uur en de andere drie dagen vanaf 10 uur geopend, tot middernacht. Er zijn optredens van Seekaman, Gaïsha en een band rond gitarist Steven Janssens.

Op het podium aan ’t Sluizeken beginnen ze er vrijdag om 19.30 uur aan. De Gentse rapper Froze staat die avond op het podium. Zaterdagavond is het aan Iskander en Tiger Horse. Zondag staat Yakon op het podium en sluit dj Menno de avond af. Maandag gaat het feest aan Sluizeken door tot 22 uur, met dj Richy.

In de club White Cat, midden in het Patershol, maken ze er zelfs een vijfdaagse van, met van donderdag tot en met maandagavond dj-sets van bekende Gentse namen als Mixmonster Menno, Thang vs Tjon en One Man Party.

Wacht eventjes, er zijn toch mastellen?

Natuurlijk. Gestreken mastellen, dé traditionele lekkernij op de Patersholfeesten, zal je dit jaar op twee plekken kunnen krijgen. Zoals altijd staat er een kraampje op het Kaatsspelplein, maar ook aan de ‘Viersprong’ zal je gestreken mastellen kunnen smikkelen. Dat is het kruispunt van de Plotersgracht, Zeugsteeg, Haringsteeg en Hertogstraat. Daar staat ook een klein podium met bandjes.

 ©  fvv

Nog tips?

Wie het graag wat ingetogener heeft, kan naar de eucharistieviering op zaterdag 13 augustus in de Augustijnenkerk, aan de rand van het Patershol. Tijdens de Patersholfeesten wordt die viering traditioneel opgedragen aan de overleden buurtbewoners. Als extraatje bespeelt organist Paul De Maeyer dit jaar het unieke Forrest-orgel tijdens de misviering; met composities van onder anderen Händel, Bach en Beethoven.

Ook de Drongenhofkapel is zeker een bezoekje waard, voor wie wat rust zoekt midden in het feestgewoel. Kunstenares Berlinde De Bruyckere toont in die kapel midden in het Patershol haar kunstwerk Honte, samen met een glasraam van Wim Delvoye en een subtiel filmpje van luidende klokken van Dirk Braeckman. De kapel is van zaterdag 13 tot maandag 15 augustus open, telkens van 10 tot 18 uur.

 ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent