Brandweer zoekt naar vrijwilligers in regio rondom Gent: “Tijdens opleiding krijg je al vergoeding”

Een demonstratie van de brandweer tijdens de opendeurdag in de post van Melle ©  Jan Vens

Gent -

Brandweerzone Centrum heeft in verschillende posten rondom Gent dringend vrijwilligers nodig. De zone organiseert eind augustus een infomoment om geïnteresseerden te begeleiden. “Het is voor veel kandidaten de vervulling van een stiekeme jeugddroom”, legt Evi De Baets uit.

Simon Dekaezemaker

Het aantal vrijwillige brandweermannen in ons land daalt én nieuwe krachten vinden blijkt geen evidentie te zijn. In Vlaanderen waren er 2015 nog 8.450 vrijwillige brandweerlui. Dit jaar zijn dat er 560 minder. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Ook Brandweerzone Centrum kent het probleem. “In onze post van Zomergem zoeken we heel wat nieuwe mensen”, zegt Evi De Baets van de dienst selectie en loopbaanontwikkeling. “Ook voor de posten Assenede, Gavere, Merelbeke, Nevele, Waarschoot en Zelzate zoeken we vrijwilligers.”

Federaal attest

De brandweer organiseert op 31 augustus om 19.30 uur een infomoment in de hoofdkazerne in Gent. “Iedereen die geïnteresseerd is, wees welkom”, zegt De Baets. “Belangrijk wel, wie vrijwilliger wil worden, moet binnen de 6 minuten van één van de kazernes wonen. Anders stopt het hier nu al.”

Wie wil deelnemen aan de selectieprocedure, moet eerst een federaal geschiktheidsattest behalen. Daarvoor organiseert de brandweer een oefenmoment op 3 september. “Wie dit attest behaalt kan deelnemen aan de procedure. Wie slaagt, kan starten met zijn opleiding tussen januari of maart.”

Vergoeding

De deelnemers kunnen kiezen tussen een week of - weekendopleiding. De eerste en duurt acht maanden en de tweede anderhalf jaar. “Je krijgt tijdens de opleiding al een vergoeding en die bevat zowel theorie en praktijk. Op het einde volgt nog een kijkstage, waarbij je al meegaat op interventie.”

Wie succesvol zijn opleiding beëindigt, kan aan de slag bij de brandweer. “Het is voor veel mensen een stiekeme jeugddroom die ze kunnen vervullen”, legt De Baets uit. “Je komt in een hechte groep vrienden terecht, die ook na de uren veel tijd met elkaar doorbrengen. Een uniek kans dus.”

INFO. Inschrijven voor het infomoment kan via deze link. Via www.parttimebrandweer.be kan je controleren of je dicht genoeg bij een kazerne woont.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent